Kentsel buluşma mekanları: Köşeler ve odak noktaları
Urban meeting spaces: Corners and focus points
  1. Tez No: 38390
  2. Yazar: HAVVA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SONAY ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Köşe, odak noktası, kentsel köşe, kentsel odak noktası IV, corner, focus, point, urban corner, urban focus point. V
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET KENTSEL BULUŞMA MEKANLARI: KÖŞELER VE ODAK NOKTALARI Bu çalışmada, kentsel buluşma mekanları olarak köşeler ve odak noktaları ele alınmaktadır. Detayda konu, konut yakın çevresinde incelenmektedir. Köşeler ve odak noktalarının mekansal analizine yönelik notasyon tekniği geliştirilmekte ve bu tekniğin yeni tasarımları oluşturmada mevcutları analiz etme ve iyileştirmeye yönelik çalışmalarda uygulanabilirliliği tartışılmaktadır. Birinci bölümde, sorun tanıtılmakta, çalışmanın amacı ve konuya yaklaşım açıklanmaktadır. ikinci bölümde, köşe, odak, kentsel köşe, kentsel odak kavramları ve kentsel köşe, kentsel odak mekanlarının mekan sal özellikleri açıklanmaktadır. üçüncü bölümde, kentsel dış mekan anlayışı tarihsel bir süreç içinde incelenmekte, geleneksel Osmanlı mimarisindeki dış mekan anlayışı ve değişimi incelenmektedir. Dördüncü bölümde araştırma ele alınmaktadır. Bir inci aşamasında, kentsel mekan belirleyiciler i, köşe ve odak tipleri belirlenmekte ve kentsel mekan belirleyicilerinin farklılaşmaları ve bu farklılaşmalara göre oluşan kentsel işlevler tartışılmaktadır, ikinci aşamasında, elde edilen detay-grafik çizimler, odak tipleri ve mekan belirleyicilerin çeşitliliklerine göre oluşan kentsel mekanların, mekansal özellikleri grafik çizimlerle ifade edilerek bir notasyon tekniği geliştirilmektedir. Son aşamada, her tipten seçilen belirli çözümler mimari tasarıma dönüştürülmekte ve geliştirilen tekniğin mevcut örnek alanlarda uygulaması yapılmaktadır. Beşinci bölümde, sonuçlar ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Urban Meeting Spaces: Corners And Focus Points In this research, corners and focus points are studied as the urban meeting spaces. In detail, the subject is examined in housing areas. A notation technic is developed for analysing the focus points and corners. Adaptability of this technic is discussed for proposing new design, analysing and improving the existing forms. In the first chapter the subject is represented, the aim of the study and approach to the subject is explained. In the second chapter, the concepts of corner, focus points, urban corner and urban focus and space specialities of urban focus points are explained. In the third chapter, the concept of urban outdoor spaces are examined in historical process and the evaluation of outdoor space sense in traditional Ottoman architecture are examined. In the forth chapter the original work is represented. First, urban space definers, corners and focus point types are determined and their differences are discussed. Second, the specialities of urban places formed from the variety of focus points types and space definers are represented by graffic drawings and a notation technic is developed. And the lastly special solutions chosen from every types turned into architectural designs and applied in existing model areas. In the fifth chapter the results and proposals are stated.