Doğu Karadeniz Bölgesi Çay Fabrikası atıklarının katalitik sıvılaştırılması ve sıvılaşma ürünlerinin fraksiyonlanması
- Tez No: 38391
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çay fabrikası atığı, katalitik sıvılaştırma, sıvılaştırma ürünlerinin fraksiyonlanması, Tea factories waste, catalytic liquefaction, fractionation of liquefaction products
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Doğu Karadeniz Bölgesi Çay Fabrikası Atıklarının Katalitik Sıvılaştırılması ve Sıvılaşma ürünlerinin Fraksiyonlanması Bu çalışmanın amacı, çay fabrikalarından elde edilen atıkların sıvılaştırılmasıdır. Sıvılaştırmadan önce atıklar, Micro Feinmühle Culatti (MFC-IKA) tipi bir öğütücüde, 0.5 mm elekten geçebilecek şekilde öğütüldü. Bütün deneyler, 500°C sıcaklık ve 150 atmosfer basınçta test edilmiş olan 0,075 litrelik silindirik bir otoklavda gerçekleştirildi. Öğütülmüş atık, sodyum hidroksit veya sodyum karbonat katalizörlerini içeren suyla karıştırılarak, otoklav içinde düzenli bir şekilde yükseltilen sıcaklık ve basınç altında sıvılaşmaya tabi tutuldu. Bu atıklar otoklavda ısıtılarak suda çözünen, asetonda çözünen ve gliserinde çözünen kimyasal maddelere dönüştürülmüştür. Reaksiyon parametreleri aralıkları: katalizör: numune oranı (0:1 - 1:1), çözücü:numune oranı (1:1 - 5:1) sıcaklık (520-660 K) ve reaksiyon süresi (5-30 dk) olarak alınmıştır. En yüksek sıvılaştırma verimi, 573 K 'de kat al i zor: numune oranı (1:1) olan sodyum hidroksit katalizörü kullanılarak yapısı sulu sıvılaştırmadan elde edilmiştir. Ayrıca çay atığı numunesi, çözücü olarak su veya aseton kullanılarak süperkritik gazekstraksiyonuna tabi tutuldu. Katalizör: numune oranı 1:5 olan sodyum hidroksit katalizörü kullanılarak yapılan süperkritik su ekstraksiyonunda yaklaşık % 71,0 ekstrakt verimi elde edilmiştir. Deneyin her bir basamağından elde edilen her bir ürün, fiziksel ve kimyasal metotlarla fraksiyonlarına ayrıldı. ürünlerin verimi ve özellikleri tartışıldı.
Özet (Çeviri)
Catalytic Liquefaction of Tea-Factories Wastes fron> Eastern Black Sea Region, and Fractionation of the Liquefaction Products. The aim of the study is to subjected to liquefy wastes obtained from tea factories. Before liquefaction, the wastes were around in a Micro Feinmühle Culatti (MFC-IKA) Mill to pass a screen of 0.5 mm aperture. All the experiments were carried out in a 0.075 liter cylindirical autoclave which was tested under 150 atm pressure at 500°C temperature. Powdered waste was suspended in water containing sodium carbonate or sodium hydroxide catalysts at elevated temperatures and pressures in the autoclave. They have been converted to water-soluble, acetone-soluble, and glycerol- soluble chemicals by being heated. Within the ranges of the reaction parameters studied: catalyst to sample ratio (0:1 - 1:1), solvent to sample ratio (1:1-5:1), temperature (520-660 K) and reaction time (5-30 minutes). The highest conversion yield was obtained from the aqueous liquefaction of the waste at 573 K by using catalyst to sample ratio (1:1) from sodium hydroxide catalyst. In addition the tea waste samples were subjected to supercritical gas extraction by using acetone or water as solvents. The yield of extract was obtained from supercritical water with sodium hydroxide catalyst to sample ratio (1:5) extraction was about 71.0 wt %. Each product obtained from any run of experiment was fractioned into its fractions by means of physical and chemical methods. The yields and the properties of the product have been discussed.