Türkiye'de üstün yetenekliler ve üstün zekâlılar alanında yapılmış akademik çalışmaların çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi
Evaluation in terms of various variables of conducted academic studies on gifted and talented children in Turkey
  1. Tez No: 383935
  2. Yazar: GÖKHAN GÜÇİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün zekâ, üstün yetenek, enderun, Gifted, talented, enderun
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de üstün yetenekliler ve üstün zekâlılar alanında yapılmış akademik çalışmaların ne düzeyde olduğunu saptamaktır. Bu araştırmada nitel araştırma kapsamında değerlendirilen belge/döküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın kapsamını, üstün zekâlılar ve üstün yetenekliler ile ilgili yapılmış tüm tez, makale, bildiri, kitap ve internet kaynakları oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerine yök tez merkezindeki ilgili tezler, ulakbim resmi sitesinde yer alan makaleler, üniversitelerin kütüphanelerindeki kataloglar ve internetteki arama motorları kullanılarak ulaşılmıştır. Verilerin analizinde frekans ve yüzdeler kullanılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, en çok çalışma bildiri alanında, en az çalışma ise doktora tezi alanında yapılmıştır. Yüksek lisans tezi düzeyinde en çok çalışma 2007 ve 2010 yıllarında yapılmıştır. Doktora tezi düzeyinde en çok çalışma 2012 yılında yapılmıştır. Makale düzeyinde en çok çalışma 2013 ve 2004 yıllarında yapılmıştır. Makale çalışmalarının 241'i (% 79.01) 2003 sonrası yıllarda yayınlanmıştır. En fazla bildiri çalışması 2012 yılında yayınlanmıştır. Bildiri çalışmalarının 510'u (% 93.40) 2003 sonrası yıllarda yayınlanmıştır. Bu alanda en fazla kitap 13 (% 10.4) adetle 2010 yılında yazılmıştır. Yazıldıkları üniversiteye bakıldığında en fazla yüksek lisans (26 adet) ve doktora tezleri (13 adet) İstanbul Üniversitesi bünyesinde çıkarılmıştır. En fazla çalışılan yüksek lisans tezleri (% 46.21), durum saptamayı konu alan tezler olurken, en fazla doktora tez çalışması (% 44.44), üstün zekâlıların ve üstün yeteneklilerin eğitimini konu alan tezler olmuştur. Makaleler konu dağılımlarına göre incelendiğinde en fazla makale (% 34.42), durum saptamayla ilgili olurken en fazla bildiri (% 40.29), üstün yetenekliler ve üstün zekâlıların eğitimi alanında olmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate studies conducted in the field of education of gifted children. Document review analysis method, which is one of quantitative methods, was used in this study. The scope of the study consists of thesis, dissertations, scientific articles and books on education of gifted children. The data of the study is collected from YOK online thesis center, articles in the ULAKBIM database, university libraries and some online search engines. The collected data is interpreted according to its frequency and percentage. According to results, proceedings have the highest percentage while dissertations have the lowest percentage. It is found that the highest number of master's thesis is within the years of 2007 and 2010. The highest number of doctoral dissertations is in the year of 2012. The most scientific articles are published in the years of 2004 and 2013. 241 of the articles are published after 2003. It is also found that the highest number of proceedings is in 2012. 510 of proceedings are published after 2003. 13 books, which is the highest number, are published in 2010. The highest number of master's thesis (26) and doctoral dissertations (13) are written at Istanbul University. The purpose of most of the master's thesis (%46.56) are to determine the current situation while doctoral dissertations' (%44.44) purpose is education of gifted children. Most of the articles (%34.42) are about determining the situation while most of the proceedings (%40. 29) are about education of gifted children.