European Union's leverage in Turkey's freedom of press debate: A case in Europeanization or internal dynamics matter
Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki basın özgürlüğü tartışmalarındaki gücü: Bir Avrupalılaşma örneği ya da iç dinamiklerin önemi
- Tez No: 383936
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, yerel değişim, basın özgürlüğü, uyumsuzluk, Türkiye, Europeanization, domestic change, freedom of press, non-compliance, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, iç ve dış faktörlerin açıklayıcı gücünü açığa çıkarırken, Türkiye'nin basın özgürlüğü politikalarındaki yerel değişimleri incelemektir. Bu amaca ulaşmak için, çalışma, yerel koşulları araştırmaya geri getirerek, Avrupalılaşma yazınına odaklanmaktadır. Avrupa Birliği talimatlarının, üyelik ödülü ihtimali ile birlikte, Türkiye'deki kurumlar, politikalar ve süreçler üzerindeki yerel etkisini inceleyen çalışmalar, Türkiye'nin aday ülke ilan edildiği 1999 yılı ile kayda değer bir önem kazanmıştır. Özellikle 2005 yılında müzakerelerin açılması ile Türkiye'deki kapsamlı yasal reformlar dönemi ile ilgili olarak, bu çalışma, uyumsuzluğun koşulları ve AB koşulluluğunun sınırlarını incelemek adına tartışmalı ve hassas bir reform alanı olarak basın özgürlüğü meselesini incelemektedir. Böylece, vaka incelemesi gibi nitel yöntemler kullanılarak, Avrupalılaşma yazınındaki temel yaklaşımlar test edilecektir. Bu hususta, söylemler, resmi belgeler ve çeşitli basın bültenleri ile birlikte kitap, makale ve rapor gibi ikincil kaynakların içerik analizine dayanılacaktır. Sonuçta, bu çalışma, yerel siyasal çıkarların, tarihsel hassasiyetlerin ve mirasların basın özgürlüğü alanındaki yerel değişimin derecesi ve yönünü gerileteceği öne sürerek, sadece AB'nin koşullu teşvikleri değil, iç dinamikler aracılığı ile iki-dereceli oyun anlayışını uygulayacaktır. Bu hususta, tezdeki bu çıkarım, 2002-2005, 2005-2008 ve 2008-2013 şeklinde üç ayrı döneme bölünen araştırmada, yerel değişimlerdeki varyasyonlar doğrultusunda incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The goal of this paper is to analyse the domestic change in Turkey's freedom of press policies while mapping out explanatory power of interaction between internal and external factors. In order to reach that aim, the study concentrates on the Europeanization literature, with bringing the domestic conditions back into the research. The domestic impact of European Union directives on institutions, policies and processes in Turkey, with an overall prospect of membership reward, has gained remarkable prominence especially since 1999 when Turkey declared as a candidate state. In regard to a period of extensive legal reforms in Turkey, particularly since the opening of formal negotiations in 2005, this paper will examine the issue of freedom of press as a controversial and sensitive area of reform in order to figure out the limits of EU conditionality as well as conditions for non-compliance. Thereby the study will test basic perspectives in Europeanization literature, with applying qualitative methods as a case study. In this respect the paper is based on content analysis of discourses, official documents and press releases along with secondary sources of books, articles and reports. After all, this study employs an understanding of two-level game through not only the conditional incentives of the EU, but also the internal dynamics since the domestic political interests, historical sensitivities and legacies of the past are likely to downgrade the degree and direction of domestic change in the field of press freedom. On that account, this argument is explored in line with the variations in domestic change, thus subdivided into three distinct periods: 2002-2005, 2005-2008 and 2008-2013.