Düşünme aracı olarak karikatür : Teknoloji proje üreticileri için karikatür tabanlı uygulamalar
Caricature as thinking tool : Caricature based applications for technology project providers
- Tez No: 383937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK EMRE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Science and Technology, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Karikatür, storyboard, dijitalleĢme, teknoloji, Teknoloji Transfer Ofisi, tasarım, Sosyal Bilimler, Caricature, storyboard, digitalization, technology, Technology Transfer Office, design, Social Sciences
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
2000'li yılları hızla gelişen teknolojiyi ve hayatımıza getirdiklerini düşünerek,“bilişim yüzyılı”olarak nitelendirebiliriz. Bilişim yüzyılında dijitalleşmenin birçok alanda yeniliklere yol açtığını, gündelik hayatımıza dahi yön verdiğini görmekteyiz. Dijitalleşmeyle birlikte birçok sanat dalında değişmeler, şekil ve içerik farklılıkları oluşmuştur. Karikatür, dijitalleşme ile birlikte farklılaşan sanat disiplinlerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Karikatür, dijitalleşme sonrası sosyal medyada, internet sitelerinde temsil edilmeye başlamıştır. Bu çalışmada, dijitalleşmeye vurgu yapmak, çizgi dünyasındaki etkilerini irdelemek karikatüre ve mizaha yansımalarını araştırmak ve dijitalleşmenin getirdikleri yorumlanmak istenmiştir. Dijitalleşen dünyada, karikatürün bir düşünce biçimi olarak sunulması ve yeni dönem çizim anlayışına uygun olarak hazırlanan karikatürlerle, karikatür tabanlı storyboard modeli oluşturulması hedeflenmiştir. Teknoloji proje üreticilerine yönelik sunulan karikatür tabanlı model ile ilgili uygulamalar, YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Kuluçka Merkezi ve Nerde Ne Zaman Kültür ve Sanat Web Platformu'na uygulanmıştır. İki örneklem üzerinden yürütülen çalışmaların, teknoloji proje üreticilerinin bütününe dönük nitelik kazanması çalışmanın hedefleri arasındadır. Dünyada ve Türkiye'de karikatür, canlandırma ve storyboard çalışmaları incelenmiş olup, geniş çapta literatür taramasına gidilmiştir. Çalışmalar özgün dijital çizimler olup, teknoloji proje üreticilerinin yararlanabileceği, basılı ve dijital ortamlarda değerlendirebileceği, kurumsal kimliklerine dair ipuçları içerecek nitelikte olmaları amaçlanmıştır. Teknoloji ve teknoloji tabanlı proje üreticileri için tasarlanmış bir model olarak bu çalışmanın sanayinin sorunlarına farklı çözümler önerme potansiyeli taşıdığı ve ilerisi için yol gösterici ve referans olacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
Years of 2000's can be defined as“ the IT century”. In this IT century, it is seen that digitalization creates new concepts and approaches and it even affects our daily lifes. Changes have seen on different areas of art both on style and contentment with digitalization. In this study, the purpose is to underline digitalization, to investigate its effects on world of cartoon which are caricature, humor and the articles and to comment on what digitalization brings. In the digitalized world, it is aimed to present caricature as a way of thinking and develop a caricature based model in accordance with today's digital drawing style. Applications are conducted with YTU Technology Transfer Office Incubation Center and Nerde Ne Zaman Art and Culture Web Platform. Two examples of the work carried out representing all technology manufacturers which becomes one of the aims of this work and thesis. In the world and Turkey cartoon, animation and storyboards' studies have been analyzed with scanning wide range of the literature. Thesis is composed of original digital artworks that manufacturers can be evaluated in print and digital media by technology manufacturers and it is intended to be of quality that will contain clues about its corporate identity. We believe that this work will be guiding and referred by other related studies as its potential on bringing different solutions to problems of industry as a model for technology and technology based project providers.