Dönüşümcü liderlik ile iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik bir araştırma
Investigating the relationship of transformational leadership and job satisfaction: A comparative study on public and private sector employees
  1. Tez No: 383938
  2. Yazar: HALE SEDA BOZKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, İş Tatmini, Kamu ve Özel Sektör Çalışanları, Transformational Leadership, Job Satisfaction, Public and Private Sector Employees
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmada kamu ve özel sektör çalışanlarının iş tatmini ile yöneticileri için algıladıkları dönüşümcü liderlik davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda, dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutları olan; idealleştirilmiş etki, ilham verici motivasyon, zihinsel teşvik ve bireysel düzeyde ilgi ile iş tatmini arasındaki ilişkiler, ayrıca dönüşümcü liderlik ve iş tatmininin çeşitli demografik özelliklerle (cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kıdem, vb.) arasındaki ilişki incelenmiştir. Örneklem grubunu İstanbul ili sınırlarında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kuruluşlarında çalışan 140 kişi oluşturmaktadır. Kişilere çalışanların demografik bilgileri, dönüşümcü liderlik ve iş tatmini ile ilgili sorular içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS 19.0 istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi, tanımlayıcı istatistiki analizler, güvenilirlik analizi, Kolmogorov-Smirnov testi, Pearson Korelasyon analizi, T-testi ve tek yönlü varyans analizleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderliğin boyutlarının iş tatmini ile ilişkili olduğu görülmüştür. Araştırmada ayrıca çalışanların dönüşümcü liderlik algılarının medeni durum, çalışılan sektör ve yaş değişkenlerine göre farklılık gösterdiği; cinsiyet, eğitim durumu, kıdem ve işyerindeki görev değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği görülmüştür. Çalışanların iş tatmininin, medeni durum ve çalışılan sektöre göre farklılık gösterdiği cinsiyet, eğitim durumu, yaş, kıdem ve işyerindeki görev değişkenlerine göre ise farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between job satisfaction and perceived transformational leadership behaviors for managers for public and private sector employees. In this context, the relationship between transformational leadership, dimensions of transformational leadership; idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation, individualized consideration and job satisfaction is looked into. Also the relationship between transformational leadership, job satisfaction and some demographic features (gender, age, marital status, education, seniority, etc.) is looked into. The sample consists of 140 people whose are working in the public and private sector organizations in the province of İstanbul. The people were applied questionnaires relating to demographic variables of the employees, transformational leadership and job satisfaction. The results of the study were analyzed by using SPSS 19.0 statistical packet program. In this analysis of the data; frequency analysis, descriptive statistics, reliability analysis, Kolmogorov-Smirnov test, Pearson Correlation analysis, T-test and one-way anova were used. The results of the study reveal a significant relationship between transformational leadership, dimensions of transformational leadership and job satisfaction. Furthermore, employees' perceptions of transformational leadership are found to vary depending on their marital status, the sector of the employee and age variables; do not show difference according to variables such as gender, education, seniority and position in the workplace were defined. Job satisfaction of employees are found to vary depending on their marital status and sector of the employee; do not show difference according to gender, education, age, seniority and position in the workplace were defined.