Deneyim pazarlamasının marka iletişimi sürecinde virütik (Viral) pazarlama ile ilişkisi
Vi̇ral marketi̇ng relati̇onshi̇p wi̇thi̇n experi̇enti̇al marketi̇ng i̇n brand communi̇cati̇on process
  1. Tez No: 383953
  2. Yazar: EDA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, tüketici, deneyimsel pazarlama, ağızdan ağıza pazarlama, virütik pazarlama, Trademark, consumer, experiential marketing, word of mouth marketing, viral marketing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Günümüzde yaşanan sosyal, ekonomik, politik ve teknolojik gelişmelerin giderek artması pazarlama alanında büyük değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Tüketicilerin isteklerinin, beklentilerinin, hayat tarzlarının ve satın alma davranışlarının değişmesiyle birlikte, marka sahiplerinden daha fazla söz sahibi oldukları görülmektedir. Tüketicileri memnun etmek için markaların başvurması gereken en etkileyici pazarlama yöntemlerinden biri de deneyimsel pazarlamadır. Deneyimsel pazarlama tüm duyulara hitap ederek, tüketicilerle duyusal ve duygusal bağ kurmayı gerektirir. Bu bağı kurmayı başarabilen markalar tüketicilerin sadakatini kazanırlar. Bir markanın en önemli amacı tüketicinin zihninde sağlam ve kalıcı bir yer edinebilmektir. Tüketicinin zihninde yer edinen markalar zamanla ağızdan ağıza iletişim yoluyla yayılmaya başlar. Markalar ise bu yayılımın zamanla ve kendiliğinden olmasının yanında, tüketiciyle çeşitli yollardan iletişime geçerek onların bu sürece bilinçli olarak dâhil olması için uğraşmaktadırlar. Markaların ürün ve hizmetler ile ilgili olumlu fikirlerin yayılmasını ve müşterilerin bu konuda konuşmalarını sağlayarak ağızdan ağıza pazarlamayı arttırmaları, bunun neticesinde de tüketici tatmini ve sadakatini arttırmaları onlara avantaj sağlayacaktır. Ağızdan ağıza pazarlamanın en etkileyici silahlarından biri internet ortamında uygulama alanı bulan virütik (viral) pazarlamadır. Virütik pazarlamada markalar, tüketicilere yardımcı olarak onların ürün ve hizmetlerle ilgili fikirlerini internette yaymalarını kolaylaştırmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Increasing the social, economic, political and technological advances at the present day bring back great changes in marketing field. By the changing the demands, expectations, ways of life and purchasing attitudes of consumers, they appear having a voice more than trademark owners. Experiential marketing is one of the most impressive methods for trademarks to satisfy the consumers. Experiential marketing needs organic and emotional links to the customers by appealing to all sensations. The trademarks, working a success of this, gain the loyalty of customers. The most important aim of a trademark is to gain strong and permanent ground in the minds of customers. These trademarks start to spread from mouth to mouth in the course of time. The trademarks with the spreading wich is unstudied and by passage of time struggle to draw the consumers, consciously, into the process by contacting different ways. The trademarks spread the positive opinions of the products and the services and make the consumers talked about this subject. Thanks to this word of mouth marketing increases. Thus satisfaction and loyalty of the consumers increases and this situation give the trademarks the edge. One of the most effective weapons is the viral marketing which finds a field of application in the internet.ln viral marketing the trademarks help the customers to facilitate the spreading their opinions about the product and the services in the internet.