Alternatif tıbbi yöntemlerden kaynaklanan hukuki sorumluluk
Legal responsibility stemming from alternative medical methods
  1. Tez No: 383957
  2. Yazar: AYŞE EROL SARIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PETEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif tıbbi yöntem, alternatif tıp uygulayıcıları, alternatif tıbbın uygulandığı sağlık kuruluşları ve diğer merkezler, An alternative medical method, practitioners of the alternative medicine, health care organizations and other centers that alternative medicine is applied
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu tezde, yürürlüğe girmesi beklenen“Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları”olarak adlandırılan taslak yönetmeliğe göre hekimler tarafından uygulanma zorunluluğu bulunan on dört adet alternatif tıbbi yöntem ve mevcut mevzuata göre uygulayıcılarının hekim olması şartı aranmayan diğer alternatif tıbbi yöntemler ile belirtilen yöntemlerin uygulayıcıları ve yöntemlerin uygulandığı kurumlar hakkında genel bilgiler verilmiştir. Çalışmamızda ayrıca alternatif tıbbi yöntemlerin uygulanması sırasında ve uygulanması ile ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıklar nedeniyle açılacak davalarda, yöntemlerin uygulandığı kişilere, kurumlara ve hekimlere/uygulayıcılara düşen hak ve yükümlülükler incelenmiştir. Alternatif tıbbi yöntemin hukuk kurallarına ve tıp bilimi kurallarına aykırı olarak uygulanması nedeniyle zarar görenlerin hekimlere/uygulayıcılara ve uygulanan kurumlara yöneltecekleri davalarını hangi hukuki sebeplere dayandıracaklarının yanında, hangi mahkemelerde ve hangi sürelerde açacakları da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, general informations about fourteen alternative medical methods which have to be applied by physicians according to the draft of the legal regulation named as“Practises of Traditional, Complementary and Alternative Medicine”which is excepted to be effectiated soon and about the other alternative medical methods which do not have to be applied by physicians according to the current law and the practitioners of the stated alternative medical methods and the institutions where the stated methods are applied, have been given. In addition, the rights and obligations that are owned by individuals to whom the alternative medical methods have been applied, by institutions and by physicians/practitioners while implementating the alternative medical methods and in the law suits which are brought because of the incompatibilities due to the implementation of the alternative medical methods, have been examined in our study. Besides the legal reasons of the suits against the physicians/practitioners and institutions which are brought by individuals who have been injured by the implementation of the alternative medical method that is contrary to the rules of law and medicine, the courts of the suit and the periods to bring the suit, have been stated.