Sağlık sektöründe akıllı iş süreç yönetimi (iBPM): Bir özel hastane uygulaması
Intelligent business process management (iBPM) in healthcare: Case study in a private hospital
- Tez No: 383956
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı İş Süreç Yönetimi (iBPM), Gerçek Zamanlı Yalın Altı Sigma, Simulasyon, Sağlık Sektörü, CRM, ERP, Intelligent Business Process Management (iBPM), Real Time Lean Six Sigma, Simulation, Healthcare, CRM, ERP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Canlılarda gömülü olan yaşam yönetim sistemlerine bakıldığında; gerçek zamanlı ve sürekli veri akışlarının olduğu görülmektedir. Hata ve aksaklıklar oldukları anda tespit edilmektedir. Gerçek zamanlı iyileştirmeler yapılıp; sonraki durumlar için tedbirler alınmaktadır. Sistemde mevcut her unsur birbirleriyle sürekli iletişim halindedir. Bir birimin karşılaştığı sorun, diğerleri tarafından sistem sorunu olarak algılanıp; aynı amaç uğruna her birim, üstüne düşen akıllı davranışları hızlıca türetmektedir. Sistem, düzeltme uğruna yapılan her aksiyonun sonucunu kendisine tekrar girdi olarak alıp; bir sonraki davranış seviyesinin türüne ve şiddetine karar vermektedir. Ayrıca öğrenen organizasyon yöntemiyle; geçmiş davranışlarını gelecekte karşılaşabileceği sorunlar için kayıt altına almaktadır. Ülkemizde akıllı yönetim modeli ve sistem iyileştirme faaliyetleri olarak ERP ve Yalın Altı Sigma gibi uygulamalar görülse de; ekonomik göstergeler bu çalışmaların yeterli nitelikte gerçekleşmediklerini göstermektedir. Birçok kurumumuzun iyileştirme uygulamaları departman veya iş bazında olup, bütünü tamamen kapsayacak nitelikte yapılmamaktadır. Ayrıca simulasyon aracı etkin bir şekilde kullanılmamaktadır. Böylece kurumlarımızda çoğu zaman fark edilemeyen büyük kayıplar yaşanmaktadır. CRM ve ERP gibi yönetim modellerini kapsayan, bünyesinde“Gerçek Zamanlı Yalın Altı Sigma”aracını barındıran, yönetim sistemlerinin son halkası“Intelligent Business Process Management (iBPM)”yani“Akıllı İş Süreç Yönetim Sistemi”canlılardaki akıllı yönetim sistemini taklit etmeyi hedeflemektedir. Kamu ve özel sektörde iBPM dönüşümüyle; harcamalarımız ve cari açığımız azalacaktır. Yatırımlarımız, AR-GE fon kaynaklarımız ve yeni iş-istihdam olanaklarımız artacaktır. Ayrıca azalan giderler neticesinde vatandaşlarımızdan toplanan vergiler azalacaktır. Bu çalışmada Akıllı İş Süreç Yönetimi (iBPM) metodolojisi üzerinde durulmaktadır. Ardından devlet harcamalarımızda çok büyük bir paya sahip olan sağlık sektöründeki giderlerimizin bu yöntem kullanılarak nasıl azaltılabileceği hakkında bir özel hastanede örnek olay uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the life management systems, it is seen that there is real time and constant data transfers. Real time improvements are made and precautions are taken for future. Flaws or hitches are fixed once they come about. Every part of the system is in perpetual connection with the rest. Any complication that a unit comes across is recognized as a problem of the system and for the same intention every unit creates smart behaviors quickly. System decides on the kind of level and intensity by taking all actions against the complication as input. Moreover with learning organization method, system records previous behaviors for possible future complications. Although ERP and lean six sigma are seen as smart management model in our country; economic data shows that these practices are not performed at a sufficient quality level. Recovery applications of many institutions are department or work centered and do not cover the whole. Besides simulation tool is not used efficiently. As a result, most of the time our institutions suffer unforeseen big loss. Intelligent Business Process Management (iBPM) which covers management models like CRM and ERP, contains“real time lean six sigma”aims copying smart management system in living beings. Via iBPM in government and private sectors spending and current deficit will decrease. Thus investments, R&D funds and employment opportunities will increase. Furthermore as a result of decreasing spending, collected tax amount will decrease. On this study Intelligent Business Process Management (iBPM) methodology is elaborated. An example event implementation on a private hospital is made in order to show how we can reduce costs in health sector which has a great portion in national spending.