Veri merkezi mimarisinde yedeklilik ve yük dağılımı
Load balancing and clustering in data center architecture
- Tez No: 383969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KUSETOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: HSRP, VRRP, GLBP, VSS, Yedeklilik, Bilgisayar Ağları, Yük Dağılımı ve Yönlendirici, HSRP, VRRP, GLBP, VSS, Data Loading, Data Load Distribution, Data Router and Computer Networks
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sistem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezin amacı yük verimliliği ve yük dağılımı yapılan veri merkezlerinde farklı Local Area Network (LAN) altyapılarını birbirlerine bağlayan omurga cihazlarında herhangi bir trafik kesintisi olmayacak şekilde yedeklilik ve yük dağılımı sağlayan teknolojilerin araştırılmasının, karşılaştırılmasının yapılması ve yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesine fayda sağlanmasıdır. Yedeklilik ve Yük dağılımı sağlayan geleneksel teknolojiler 2. bölüm altında Hot Standby Router Protocol (HSRP), Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP), Gateway Load Balancing Protocol (GLBP) başlıkları altında incelenmiştir. Bu teknolojilerin omurga altyapısındaki yedeklilik ve yük dağılımı sürecinde aktif-pasif seçimi, yük dağılımının nasıl belirlendiği ve konfigürasyonlarının nasıl yapıldığı araştırılıp, detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Geleneksel teknolojilerin konfigürasyonu Graphical Network Simulator (GNS3) ortamında yapılmıştır. Veri merkezlerindeki ve internet ağ altyapısındaki yüksek verimli yedeklilik ve yük dağılımı olması gereken omurga cihazlarda yeni nesil teknolojilerin kullanılmasının gerekliliği ve önemi 3. bölüm altında işlenmiştir. Yeni Nesil Teknolojilerden olan Virtual Switching System (VSS) teknolojisinin yedeklilik ve yük dağılımı algoritması anlatılmış ve Gediz Üniversitesi ağ yapısında bu teknoloji kurulmuş ve konfigürasyonu yapılmıştır. Bu tezde, yüksek verimliliğin beklendiği veri merkezlerindeki ağ altyapılarında, bütün ağ altyapısını birleştiren ve birbirleriyle haberleşmesini sağlayan omurga cihazlarında yedeklilik ve yük dağılımı için kullanılan teknolojilerin anlatılması, açıklanması, bu teknolojilerin birbirleriyle olan ilişkisi ve karşılaştırılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis aims to provide research, investigation and comparison on load-balancing and clustering in data center architecture by using the network technologies that will provide data communication without any communication traffic problem in the network infrastructure which are interconnecting between each other in the Local Area Networks (LANs) and to explain the benefits of development of new generation technologies. Traditional technologies that provide load balancing and load distribution are examined clearly in the following subsections of Hot Standby Router Protocol (HSRP), Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP), Gateway Load Balancing Protocol (GLBP) under the second section. During the redundancy and load distribution process in the backbone infrastructure of these technologies, active-passive selection, determination of the load distribution and the configuration process are described with the details. Traditional configurations of these technologies have been simulated by using the Graphical Network Simulator (GNS3). The importance of the use of the new technologies in the spinal devices is explained under the third section for the load distribution and data load balancing for the data centers and internet network infrastructure. The algorithm of the load balancing and load distribution in the one of the new technology Virtual Switching System (VSS) is described and this technology has been designed as a network configuration for the Gediz University. In this thesis, the expected high efficiency by the data network infrastructure in the data center, which combines all the network infrastructure and explains the technology used for redundancy and load distribution in the spinal device that allows communication with each other, disclosure of this technology to the comparison and relationship with each other have been provided.