Konaklama işletmelerinin kurumsal iletişim yönetimi çerçevesinde ticari fuarlara katılımına yönelik bir model önerisi
A model proposal for accommodation establishment's trade fairs participation within the framework of corporate communication management
- Tez No: 384031
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Fuarlar, Turizm Fuarları, Kurumsal İletişim Yönetimi, Konaklama İşletmeleri, Model Önerisi, Trade Shows, Travel Fairs, Corporate Communication Management, Accommodation Establishments, Model Proposal
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tez çalışmasında konaklama işletmelerinin kurumsal iletişim yönetimi çerçevesinde turizm fuarlarına katılımına yönelik model önerisi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 05-08 Aralık 2013 tarihleri arasında Travel Turkey fuarına ve 30 Ocak-02 Şubat 2014 tarihleri arasında EMITT fuarına katılan 410 konaklama işletmesi oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından fuar esnasında yüz yüze anket uygulaması ve katılımcı gözlem tekniği ile toplanmıştır. Araştırma kapsamında 302 konaklama işletmesinden kullanılabilir anket formu elde edilmiştir. 373 konaklama işletmesinden ise gözlem formu aracılığıyla veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler üzerinde Mann - Whitney U ve sıralı (ordinal) lojistik regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan gözlem verileri de analize tabi tutulmuştur. Bulgulara göre, konaklama işletmelerinin kurumsal iletişim davranış göstermesi üzerindeki en önemli faktörün fuara katılım şekli olduğu tespit edilmiştir. Fuara tekil (individual) olarak katılım gösteren işletmelerin, fuara katılım sürecinde kurumsal iletişim davranışlarını daha başarılı bir şekilde sergiledikleri tespit edilmiştir. Ayrıca stantta görev alan personelin iç kaynaklardan temin edilmiş olması da kurumsal iletişim davranışları üzerinde etkili bir başka faktör olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında bir model önerisi kurgulanmıştır. Model, fuar öncesi, fuar esnası ve fuar sonrası olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Model, işletmelerin fuar öncesi, fuar esnası ve fuar sonrası faaliyetlerini ve bu süreci kurumsal iletişim anlayışı çerçevesinde nasıl yönetmeleri gerektiğini anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis it was aimed to develop a model for accommodation establishment's trade fairs participation within the frame work of corporate communication management. Population of the research consists of the 410 accommodation establishments participated Travel Turkey (between 5th-8th December 2013) and EMITT (between 30th January -2th Februray 2014). Data was collected by the researcher face to face implementation of questionnaire and participant observation. In the field research, 302 completed and valid questionnaires gained from hotel establishments. And also, during the observations, 373 observation forms were filled in by the researcher. The data collected by questionnaire was analyzed through Mann-Whitney U Test and Ordinal Logistic Regression. Findings of the study indicate that participation type to the trade fairs is the most important factor that affects performing corporate communication behaviour of the accommodation establishment. It was also found that accommodation establishments participated to the trade fairs individually perform corporate communication behaviours more successfully. Also it was identified that employing the staff who were involved working in the corporate stand from internal sources was another significant factor effecting accommodation establishment's corporate communication behaviour. A model was developed accommodation establishments in the light of the findings of the research. The model is consists of three main stages as; pre-show, during the show and post- show. The model tries to explain how the accommodation establishments should manage their activities within the framework of corporate communication management; before the show during the show and after the show.