Tasavvuf ve terapi
Mysti̇ci̇sm and therapy
  1. Tez No: 384032
  2. Yazar: SITKI KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik kontrolü, kendini gerçekleştirme, tasavvuf, psikoterapi, self-control, self-realization, sufism, psychotherapy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Psikoterapi ve tasavvuf arasında benzerlikler olmasına rağmen, psikoterapi metafizik ile ilgilenmemektedir. Bu nedenle tasavvufta kullanılan kavramlar ile psikoterapide kullanılan kavramların ve yöntemlerin karşılaştırılarak bilimsel çalışmalar yapılması alana katkı sağlaması açısından önemlidir. Tasavvuf gibi psikoterapide de amaç insanların ruhsal sağlığına kavuşmalarına yardımcı olmaktır. Kendini gerçekleştirme kavramı ve kendini gerçekleştiren bir bireyde bulunması gereken özellikler incelediğinde, tasavvuftaki insan-ı kâmil kavramı ile benzer yönlerinin olduğu görülmektedir. Hümanistik yaklaşımda kendini gerçekleştirme, tasavvufta ise insan-ı kâmil kavramları, insan yaşamının nihai hedefi olarak gösterilmektedir. Tasavvuftaki nefis kavramının ve nefsin terbiye sürecinin, psikolojideki benlik ve benlik kontrolü kavramlarıyla ilişkili olduğu görülmektedir. Hem psikotereapilerde hem de tasavvufta ulaşılmak istenen nihai amaç bireyin kendisinin farkında olmasına yardımcı olmak ve olumlu sıfatlara sahip olmasını sağlamaktır. Dolayısıyla iki alan arasındaki bu benzerlik, tasavvufun alternatif ruhsal sağaltım işlevi görmesi açısından dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Although there are similarities between psychotherapy and mysticism, psychotherapy is not interested in metaphysics. Therefore, scientific studies for comparison of the concepts and methods used in mysticism and psychotherapy is important for the field. The aim of psychotherapy is to help people regain mental health. When the concept of self-realization and self-fulfilling features, that should be present in an individual, are examined , it is seen that it has similar aspects with the perfect human in mysticism. Humanistic approach of Self-realization in humanistic approach and the concept of perfect human in Sufism, is shown as the ultimate goal of human life. The concept of Nafs in Sufism ıs associated with the concepts of self-realization and self-control in psychology. Both in psychotherapy and Sufism the ultimate goal is to help individual for self-awareness. Therefore, this similarity between the two areas is notable that Sufism can function as an alternative treatment for mental noteworthy.