Türkçe dersi öğretim programının birleştirilmiş sınıflarda uygulanabilirliğinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Assessment of applicability turkish studies curriculum in multigrade classes according to teacher views
  1. Tez No: 384071
  2. Yazar: ALİYE HÜRAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Sınıf, Türkçe Dersi, Yapılandırmacılık, Multigrade Class, Turkish, Constructivism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma Türkçe Dersi Öğretim Programlarının, birleştirilmiş sınıflarda uygulanabilirliğini, öğretmen görüşlerine göre değerlendirmek amacıyla yapılmış nitel bir çalışmadır. Araştırmanın verileri 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Afyonkarahisar Merkez ve ilçelerinde görev yapan 30 birleştirilmiş sınıf öğretmeninin görüşleri alınarak elde edilmiştir. Türkçe Dersinin birleştirilmiş sınıflarda okutan öğretmenlerin; program hakkındaki görüşleri, programdan beklentileri, dersin işlenişi esnasında karşılaştıkları güçlükler görüşme yöntemi kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nitel araştırma yöntemlerine uygun analiz edilerek değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin Türkçe Dersi Öğretim Programını; öğrenciyi merkeze alan, günün şartlarına göre olumlu bir program olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Ancak müstakil sınıflarda uygulanan Türkçe Dersi Öğretim Programının, farklı koşullardaki birleştirilmiş sınıflarda uygulanmasında; kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme değerlendirme boyutlarında bazı sıkıntılarla karşılaşıldığı görülmüştür. Aynı zaman da Türkçe Dersi Öğretim Programı hakkında birleştirilmiş sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda, programda yapılabilecek değişikliklere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is a qualitative study that is done to asses applicability of Turkish studies curriculum in multıgrade classes according to teacher views. The data of this research is acquired from 30 classroom teachers working in center of Afyonkarahisar and its counties. Multigrade classroom teacher's views about the program, expectation from the program, difficulties during teaching are tried to defined by using interview method.. In the interviews,“Teacher interview form”prepared by the investigator as semi-structured that was based on expert opinions is used. At the end of the study the resulting data were analyzed in accordance with qualitative research methods. In conclusion, It is observed that Multigrade classroom teachers assess Turkish Language Teaching Program; positivelly like the student centered program. However, it was observed that some difficulties in content, teaching-learning processes, measurement and evaluation are encountered during the implementation of Turkish Language Teaching Program, applied in independent classes, in multigrade classrooms united in different conditions. At the same time, suggestions were given about Turkish Teaching Program, In accordance with the opinions of multigrade classes teachers