Türkiye'de Cumhuriyet'ten günümüze ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda okutulan tarih konularının incelenmesi
The study of history subjects at elementary school4th and 5th classes from Republic to present in Turkey
  1. Tez No: 582968
  2. Yazar: ERKAN BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokul/ İlköğretim, Cumhuriyet dönemi, Tarih, Sosyal Bilgiler, Elementary School, the period of Republic, History, Social Stu-dies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Eğitim her ülkede, üzerinde önemle durulan bir konudur. Eğitim programları zamana ve günün şartlarına göre değişmekte ve güncellenmektedir. Tarih dersi değişen eğitim programları içerisinde zorunlu bir ders olarak yer almış, her dö-nemde önemini korumuştur. Cumhuriyetten sonra hazırlanan İlkokul eğitim programlarında yer alan tarih dersleri 4. ve 5. sınıflarda zaman zaman ferdi bir ders olarak, zaman zaman da sosyal bilgiler dersi içerisinde coğrafya ve vatandaşlık dersleri ile birlikte okutulmuştur. Bu dönem, öğrencilerin tarih dersi ile temas ettikleri ilk dönem olması ve öğrencide tarih bilinci oluşturması açısından önemlidir. Bu nedenle tüm dünya ülkeleri tarih ders programları üzerinde hassasiyetle durmuştur. Tarih müfredat programı, Cumhuriyetin ilânından günümüze kadar birçok kez değişikliğe uğramış, ülke şartlarına göre yeniden şekillenmiştir. Cum-huriyetin ilânından sonra 1924, 1926, 1936, 1948, 1968, 1998 ve 2005 programları hazırlanarak ilkokul programlarında önemli ve köklü değişikliklere gidilmiş; tarih ders kitapları, konuları, ders saatleri ve öğretim programları da bu değişiklikler ile yeniden belirlenmiştir. 1924 Programında Cumhuriyet'ten sonra özellikle Atatürk'ün etkisi ile Türk tarihi bir bütün olarak ele alınmış, okullarda uygulanan tarih dersi müfredat programlarının temelini Türk tarihi oluşturmuştur. 1926 Programı'nda ise öğren-cilerin Türkiye Cumhuriyeti'ne ruhen ve bedenen en faydalı şekilde yetişmelerini sağlamak hedeflenmiştir. 1936 Programı, 1926 Programının günün gelişen ve deği-şen şartlarına göre yeniden ele alınıp geliştirilerek uygulandığı bir programdır. 1948 Programı, 1936 programının köy ve şehir okullarında farklı uygulanıp, karışıklığa sebep olması nedeni ile mevcut aksaklıkları gidermek amacı ile hazırlanmıştır. 1968 Programı tek ve çift öğretim yapan okullar ile birleştirilmiş sınıfları olan okullar arasındaki farklılıkları kaldırmak, kaliteyi arttırmak, için hazırlanmıştır. 1998 Programı, öğrencilerin bilgiye erişim yollarını öğrenmeleri, sorun çözme ve hızlı karar verme becerilerini geliştirmek amacı ile hazırlanmıştır. Yirminci yüzyılın sonlarından itibaren dünyada öğretim programı geliştirme faaliyetleri artmış bunun neticesinde 2005 yılında Sosyal Bilgiler Programı yeniden düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Education is an important matter in all countries. Training programs vary and are updated according to time and the conditions of the day. The history lesson taked placed as a compulsory subject in the changing education programs and has maintained its importance in every period. The history courses in elementary curriculum which were taught from time to time as an individual subject in 4th and the 5th grades were included also from time to time in social studies course with geography and citizenship courses. This period is important for students to be the first contact with the history course and for being to create a historical con-sciousness for the students. For this reason, all world countries have focused on history lessons. The history curriculum has changed many times from the declara-tion of the Republic to the present and has been reshaped according to the condi-tions of the country. There was an important and radical changes in primary school programs with prepared after the proclamation of the Republic, 1924, 1926, 1936, 1948, 1968, 1998 and 2005 programs and history course books, topics, course hours and curriculum have also been re-determined with these changes. At 1924 program, Turkish history was handled as a whole especially with the effect of Ataturk after the declaration of the Republic, formed the fundamental history curriculum which carried out at schools. At 1926 program, it was aim at to provide growing students as having spirit and physically characteristic to Turkey Republic. 1936 program was a program which was applied as handling and im-proving with the improved and chanced conditions of the 1926 program. 1948 pro-gram was prepared with the aim of the difference between the implementations of rural schools and urban schools, the cause of confusion and elimanating the lacks of 1936 program. 1968 program was prepared to increase quality and eliminate the difference between part-time and full-time schools with unified class schools. 1998 program was prepared to teach students the ways of reaching information, solving the problems and improving abilities of making decisions quickly. From the ending of 20th centuries, the movement of changing education programs in the world so Social Studies Program was held in 2005.