Din görevlilerinin dini Türk müziğinde kadının rolüne ilişkin görüşleri (Afyonkarahisar ili örneği)
Opinions of religious officials regarding the role of women in turkish religious music (Sample of Afyonkarahi̇sar)
  1. Tez No: 384079
  2. Yazar: SAFİYE YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL FUNDA TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik, Dini Türk Müziği, Kadın, Music, Turkish Religious Music, Women
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
İnsan yaşamında etkin bir rol oynadığı düşünülen müzik, bağlantılı olduğu her alanla etkileşimini ortaya koymak açısından incelenmesi ve araştırılması gereken bir sanat dalı olarak görülmektedir. İnsanın yaşama şeklini, kültürünü, inancını belirleyen din kavramı da araştırılmaya değer bir konu olarak görülmektedir. Bu araştırma, din görevlilerinin, kadın ve müzik algılarının değerlendirilerek demografik özelliklerine göre görüşlerindeki farklılıkları ortaya koyması açısından önem taşımaktadır. Araştırma, Afyonkarahisar ili müftülüğüne bağlı din görevlileri ve görüşmeye istekli konusunda uzman kişilerle sınırlandırılmış, tarama modelini esas alan nitel ve nicel yöntemlerin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Araştırma sonucunda alt problemlere göre elde edilen veriler işlenmiş, din görevlilerinin demografik özelliklerine göre farklılık gösteren görüşler yorumlanarak önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın alana katkı sağlayacağı, konuya yönelik yeni araştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Music thought to play an effective role in human life is seen as a form of art that should be investigated linked to demonstrate the interaction with each field. The notion of religion is also seen as a subject of worth investigating because it determines human social life, culture and faith. This research is important putting forth evaluation of religious officials' opinions according to demographic characteristics on women and music perception. This is a descriptive study which is restricted with religious officials working at Afyonkarahisar religious institution and experts who are volunteer for interview and qualitative and quantitative methods were used based on survey model. As a result of this study data arranged according to sub-problems were processed, commented opinions vary according to the religion officials' demographic characteristics and suggestions were made. It is considered that the study will contribute to the field of research and lead new researchs.