Göçmen kadınların dini sosyalleşmesinde caminin rolü (Danimarka/Kopenhag Kocatepe Camii örneği
The role of mosque in the religious socialization of immigrant women (the case of Copenhagen Kocatepe Mosque/Denmark)
- Tez No: 451173
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Danimarka, Cami, Kopenhag Kocatepe Camii, Dini Sosyalleşme, Göç, İşçi Göçü, Göçmen Kadınlar, Denmark, Mosque, Copenhagen Kocatepe Mosque, Religious Socialization, Migration, Migration of Workers, Immigrant Women
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
GÖÇMEN KADINLARIN DİNİ SOSYALLEŞMESİNDE CAMİNİN ROLÜ (DANİMARKA/KOPENHAG KOCATEPE CAMİİ ÖRNEĞİ) Bu çalışmada, Türkiye'nin kırsal kesimlerinden Danimarka'ya göç eden Türkiye kökenli üç kuşak göçmen kadınların sosyo-kültürel durumu ve toplumsal bütünleşmesinde cami ve din görevlilerinin rolü incelenmiştir. Bu çalışma, göçmen kadınların dinî sosyalleşmesinde caminin rolünü ortaya koymayı amaçlamakladır. Araştırma, dini kimliğin şekillenmesinde en önemli faktörün aile olduğunu göstermiştir. Üçüncü kuşağın sorunlarının ve beklentilerinin değiştiği tespit edilmiştir. Ailelerin kuşaklar arası ve sosyal yaşamlarında sorunlarını çözebilmek için en güvendikleri kurumların camiler olduğu belirlenmiştir. Bu camilerin dini ve kültürel kimlik kazandıran, sosyal ve kültürel entegrasyona katkı sağlayan, asimilasyonu engelleyen ve birleştirici-bütünleştirici kurumlar olduğu tespit edilmiştir. Camilerde verilecek kaliteli ve sosyal açılımlı din hizmetlerinin din görevlilerinin donanımına bağlı olduğuna vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF MOSQUE IN THE RELIGIOUS SOCIALIZATION OF IMMIGRANT WOMEN (THE CASE OF COPENHAGEN KOCATEPE MOSQUE/DENMARK) This study examines the role of mosque and religious officials in the socio-cultural situation and social integration of three generations of immigrant women who migrated from the rural areas of Turkey to Denmark. It aims to reveal the role of the mosque in the religious socialization of immigrant women. The research has shown that the most important factor in the formation of the religious identity is the family. It has been found out that the problems and expectations of the third generation have changed. It has been underlined that the mosques are the most trustworthy institutions of families in order to solve their intergenerational and social life problems. It has also been revealed that these mosques are religious institutions which unify-integrate people and preserve cultural and religious identity preventing assimilation and contribute to social and cultural integration. It has been stressed that the qualified and socially expanded religious services depend on the qualified religious staff.