Uluslararası hukuk ve medya arasındaki ilişki: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava seçimi
The link between international law and media: Case selection in the International Criminal Court
  1. Tez No: 384086
  2. Yazar: PELİN KAHVECİ
  3. Danışmanlar: DR. .BROOKE LUETGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Law, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ceza Mahkemesi, dava seçimi, medya, haberlerde yer alma, insan hakları ihlalleri, International Criminal Court, case selection, media, news coverage, violations of human rights
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin resmi soruşturma davalarını seçimi, tanımlanmış yasal kriterlerin uygulanmasını eleştiren ya da Mahkeme'nin Afrika'ya olan özel ilgisini kınayan çoğu akademisyen tarafından sorgulanmıştır. Fakat, bugüne kadar hiçbir çalışma, medyanın, Mahkeme'nin dava seçimi üzerindeki rolüne odaklanmamıştır. Bu sebeple, bu çalışma Mahkeme'nin resmi soruşturma davalarına karar verirken, medyayı bir seçim aracı olarak kullanmasını ele alıyor. Bu bağlamda, bu çalışma, medyada davaların daha fazla yer almasının, Mahkeme tarafından bu davalara resmi soruşturma açılmasını daha mümkün kıldığını öne sürüyor. Mahkeme'ye sevk edilen çoğu dava, ülkelerde meydana gelen hak ihlallerini içeriyor. Şimdiye dek, Mahkeme, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Uganda, Fildişi Sahilleri, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya'daki ihlal durumlarına resmi soruşturma açarken, Irak, Venezuela ve Filistin'deki ihlaller hakkında soruşturma başlatmayı reddetti. Ayrıca, Mahkeme halen Afganistan, Kolombiya, Gürcistan, Gine, Honduras, Güney Kore, Nijerya ve Mali'deki ihlal durumlarını inceliyor. Araştırmada toplanan haber verileri, çoğu resmi soruşturma davalarının, medyada farklı kanallar tarafından yüksek düzeylerde haber yapıldığını gösteriyor. Ayrıca, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Irak için toplanan haber bültenlerinin derinlemesine analizi, Sudan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Mahkeme tarafından seçilme nedeninin, bu ülkelerde meydana gelen ihlallerin medyada geniş yer almasından ötürü olduğunu gösterirken, Irak'ın reddedilme nedeninin, müdahale sırasında vuku bulan ihlallere, medyada düşük oranda yer verilmesi olduğunu gösteriyor. Sonuç olarak, davaların medyada yer alma seviyeleri ile Mahkeme tarafından bu davalara resmi soruşturma açılması arasında pozitif bir ilişki olduğu ortaya çıkıyor.
Özet (Çeviri)
The case-selection policy of the ICC is questioned by various scholars, criticizing the application of legal criteria defined or condemning the Court's special interest in Africa. However, no work focused on the role of media coverage over case-selection by the Court. Therefore; this study examines the Court's use of media as a tool of selection when deciding upon formal investigation cases. In this sense, it proposes that the more coverage in media to the cases, the more likely that the Court could take them for formal investigation. Most of the cases forwarded to the Court include violations happened in the countries. So far, the Court opened investigations into the situation in Sudan, Democratic Republic of Congo, Kenya, Uganda, Cote D'Ivore, Central African Republic and Libya while it rejected the cases - Iraq, Venezuela and Palestine. Moreover, the ICC is still examining the situations in Afghanistan, Colombia, Georgia, Guinea, Honduras, South Korea, Nigeria and Mali. The news data collected shows that most of formal investigation cases received higher levels of coverage in media from various channels. Additionally, deep analysis of news reports to Sudan, Democratic Republic of Congo and Iraq, reveals that Sudan and Democratic Republic of Congo are selected by the Court because of the media's higher coverage to violations in these countries whereas Iraq is rejected due to low reporting to the violations occurred during the intervention. Consequently, a positive relationship between the level of media coverage to the cases and their likelihood selection by the Court emerges.