Üst kretase yaşlı şahinkaya kireçtaşının (Düzköy-Trabzon) mikrofasiyes incelemesi
  1. Tez No: 38409
  2. Yazar: FİRDEVS AYAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADETTİN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şahinkaya Limestone, grainstone, rudstone, fore reef. VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ve Düzköy-Trabzon yöresinde yüzeyi enen Maestrihtiyen (üst Kretase) yaşlı Şahinkaya Kireçtaşnın mikrof asiyes incelemesini amaçlamıştır. Bu amaçla, birimin Şahinkaya Tepe, Mağara- taşı Tepe ve Kayaüstü Mezraası yörelerindeki yüzeylemelerininden ölçülü stratigrafik kesitler ve buna bağlı olarak da sistematik örnekler alınmıştır.. Sistematik örneklerin mikroskopik incelemeleri ve yapılan fasiyes çalışmalarına göre Şahinkaya Kireçtaşı, iki ayrı altfasiyeste gelişmiştir. Bu altfasiyesler şunlardır: 1- Orbitoides'li tanetaşı-moloztaşı altfasiyesi 2- Kırmızı algli.tanetaşı-moloztaşı altfasiyesi Şahinkaya Kireçtaşı 'nın yaşı içerdiği fosillerin paleontolojik tayinleri sonucunda Maestrihtiyen
Özet (Çeviri)
This study has aimed the rnicrofacies investigation of Maastrichtian (Upper Cretaceous) aged Şahinkaya Limestone exposing at Düzköy-Trabzon area in Eastern Black Sea Region. Thus, measured stratigraphic sections and systematic sample collections were made from outcrops of the unit at Şahinkaya Tepe, Magarataşı Tepe and Kayaüstü area. According to the microscopic examinations of Systemati cal, ly collected samples and facies studies, the Şahinkaya Limestone has developed in two different subfacies. These subfacies are as follows; J- Orbitoides bearing grainstone-rudstone subfacies 2- Red algae bearing grainstone-rudstone, subfacies The age of Şahinkaya Limestone has been determined as Maastrichtian (Upper Cretaceous) from the paleontological examinitaion of its fossil content. In rnicrofacies investigations, the presence of various and abundant fractured bentic organisms within sparitic cement reveals rather shallow and high-energy environment. The Şahinkaya Limestone based on structure, texture, facies characteristics and biota content might have been deposited in a fore reef environment.