Doğu Karadeniz sahil plaserlerinde siyah pigment olarak yararlanılması
The Use of the east Black Sea coastal plasers as black pigment
- Tez No: 38410
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. BASRİ ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pigment, boya, kıyı plaserleri, magnetit VII, Pigment, paint, coastal plasers, magnetit VIII
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, sahil plaser ler indeki magnet i t in (Fe3C>4), yağlı boyada siyah pigment olarak kul lan il ab i liri iğinin araş t ırı İması dır. Sahil plaseri, Ordu - Efirli arasındaki kumsallardan siyah renkli kumlar toplanarak temin edilmiştir. Sonra bu kumlar elektromanyetik seperatörlerden geçirilip, içindeki magnetit ayrılarak magnetit konsantre elde edilmiş ve öğütülüp, elenerek tanecik büyüklüğü 45 mikronun altına düşürüldükten sonra, yağlı boya yapımında kullanılmıştır. Daha sonra da elde edilen boyanın kalite testleri yapılmış ve ASTM standartlarına uygunluğu araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, sahil plaser lerinden elde edilen magnetit konsantresinin iyi bir astar boya olarak kul lanı lab i leceği an lası İmiş t ir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Use of The East Black sea Coastal Plasers as Black Pigment The aim of this study is to find out whether magnet i t (Fe3Û4) which found in the East Black Sea coastal plasers can be used in oily paints. The coastal plasers were collected from the black sands on the beaches of the coast, from Ordu to Efirli. Then, the sand samples were passed through electromagnetic separators. Thus, magnet i t in the samples were separated. The magnet i t was consantrated and powdered in order to make the size of magnet i t less than 45 microns. The fine powder was used to produce oily paint. The quality of produced oily paint was studied in order to find out whether it is suitable for ASTM standart s. As a result, it was found that the magnet i t concentrated from coastal plasers can be used as undercoat paint.