Kısa vadeli sermaye hareketlerinin gelişmekte olan ekonomilere sosyo-ekonomik etkileri: Türkiye, Brezilya, Malezya örneği
The socio-economic effects of short term capital flows on emerging economies:Turkey, Brazil, Malaysia
  1. Tez No: 384111
  2. Yazar: FARUK KAHVECİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEDİM DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmekte Olan Ekonomiler, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri, GSMH Reel BüyümeOranı, Cari Açık/ Milli Gelir Oranı
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Finansal piyasaların uluslararası sermaye akımlarına açık hale gelmesi sonrası, uluslararası finansal sermaye akımlarının gelişmekte olan ülkelere doğru yönelmesi, bu ülke finansal piyasaları ve dolayısıyla ekonomileri üzerinde önemli etkiler meydana getirmişlerdir. Sermaye akımlarının gelişmekte olan ülke ekonomiler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi, söz konusu ülkelerin bu etkilerin niteliğini ve niceliği yönlendirme ve değiştirmek için uygulayacakları politikaların belirlenmesi bağlamında büyük önem arz etmektedir. Tez çalışması iki bölümden ve genel değerlendirme ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümünde sermaye hareketleri tanımlanarak kısa vadeli sermaye hareketlerinin içeriği ve gelişimi ortaya konulmaktadır. Ekonomik gelişme kavramından yola çıkarak gelişmekte olan ekonomiler tanımlanmakta ve çalışmamızın konusunu oluşturan seçili ülke ekonomilere detaylı şekilde değinilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde sermaye hareketlerinin gelişmekte olan ekonomilere ekonomik ve sosyo ekonomik etkileri açıklanmış ve söz konusu etkilere ilişkin literatür çalışmaları irdelenmiştir. Bu bağlamda sermaye hareketlerine karşı seçili ülkelerin geliştirdiği kontrol yöntemleri ve uygulamaları detaylı olarak anlatılmıştır. Bölümün son kısmında ise kısa vadeli sermaye hareketleri ile seçili ülkelere ait makro değişkenler arasındaki ilişki analiz edilmiştir. İstatistiki ve grafiksel analiz kullanılarak ilişkinin varlığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the exposure of financial markets to international capital flows, international financial capital flows turned towards developing countries which had deep impacts on their financial markets and therefore their economies. Specifying the impacts on developing countries arising from capital flows has great importance as to determine the policies which will be applied to channel or alter the features or quantities of these impacts. The thesis study has two section and conclusion. In the first section, capital movements are identified and the scope and evolution of short term capital movements are presented. Based on the concept of economic development we identified emerging economies and the countries that are the subject of our study are discussed in detail. In second section, main economic and socio-economic effects of capital flows on emering economies are explained and have examined the studies in literature about these effects. In this concept control methods and policies that applied by the selected countries are explained particularly. It has been analysed correlation between short term capital flows and macro variables of selected countries. The presence of the correlation has been studied using statistical and graphical analysis. Key Words Emerging Economies, Short Term Capital Flows, GDP Real Growth Rate, Current Deficit/ National Income Rate