Konut yatırımları ve konut talebini belirleyen faktörler: Ordu il merkezi hanehalkı araştırması
Housing investments and determinants of the demand for Housing: household survey i̇n Ordu city center
- Tez No: 384112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVAL MUTLU ÇAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Konut Yatırımları, Konut Talebi, Sosyo-Demografik Özellikler, İnvestment in Housing, Housing Demand, Socio-Demographic Characteristics
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Son yıllarda ekonomik, kültürel ve teknolojik değişimler, konutun barınma ihtiyacının yanında daha birçok işlevinin olduğunu göstermiştir. Arz ve talep edenlerin önemli bir yatırım aracı olarak gördüğü konut, gelecek için de güvence kaynağı olmaktadır. Ayrıca konut, yaşam standardının ve zenginliğin en önemli göstergelerinden biri olmakla kalmamış, toplum içindeki saygınlığın da ifadesi haline gelmiştir. Bu çalışmada öncelikle konut yatırımlarına, konut talep ve arzının belirleyicilerine değinilmiştir. Çalışmada amaç, hanehalkının sosyo-demografik ve ekonomik özelliklerine göre yaşadığı konutları incelemek, ayrıca geleceğe yönelik konut taleplerinde belirleyici olan faktörleri ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında veriler, 400 hanede gerçekleştirilen soru formları aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırma sonucunda hanelerin sosyo-demografik ve ekonomik özelliklerindeki benzerliklerin, hanehalkının yaşamakta olduğu konutlarda ve geleceğe yönelik konut taleplerinde belirleyici olduğu saptanmıştır. Özellikle hanede yaşayan kişi ve çocuk sayısı, gelir dağılımı, eğitim ve kültür seviyesi gibi faktörlerin, bireylerin konut taleplerinin şekillenmesinde etkili olduğu saptanmıştır. Hanede yaşayan kişi ve çocuk sayısındaki artış, yaşanılan konut ile yaşanmak istenilen konut arasındaki uçurumun artmasına, gelir ve eğitim seviyesinin yükselmesi ise şehir merkezi dışında daha lüks konutların tercih edilmesine neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, economical, cultural and tecnological changes have showed that housing has many other functions besides horbouring needs. Housing which has been seen as an important investment tool for people who demand and offer is also a source of assurance for future. Housing is not only a way to show wealth and quality of life but also a way to get prestige in society. In this study, it is primarily mentioned residential investment and the determinants of housing demands and supplies. The purpose of this study is to examine houses based upon household's socio-demographic and economic conditions, and to reveal the determinants for housing demands in the future. Data for the study was obtained by questionnaires carried out in 400 houses. Research results have revealed that similarities in socio-demographic and economic charesteristics of houses are determanitive in house demands for future. Especially it has been found out that factors such as the number of adults and children living in a house, distribution of revenue, educational and cultural level are effective to shape individuals' house demands. The increase in the number of childeren and adults living in a house causes a significant gap between the house where household lives and the house where household wants to live. On the other hand luxury houses which are outside the city center is preferred because of the increase in financial and educational level.