Meseleyê dormale darahênî (Metne - tedqîq)
Genç çevresine ait masallar (Metin - inceleme)
  1. Tez No: 384118
  2. Yazar: HATİP ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KIRKIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Masal, dil, kültür, Genç masalları, Zazaca, Tale, language, culture, the Tales of Genç, Zazaki
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Zazaca
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Zazaca zamanla yok olmaktadır. Bu dilin yok olmaması için neler yapılabilir? Bu soru üzerinde epey düşünüp kafa yorduk. Cevap olarak şu sonuca vardık: Masallar dil ve kültür içinde önemli bir yere sahiptir dolayısıyla dile sahip çıkmanın yolu masallara sahip çıkmaktan geçer. Bizler de bundan dolayı masallar üzerinde çalışmaya karar verdik. Çünkü dilin en saf ve katışıksız olanı bunların içindedir. Dilin en güzel hali bunların içinde oluşmuş ve kullanılmıştır. Dilin yok olmaması için masallar önemli bir yer tutmaktadır. Masallar, kültürü dünden bugüne bugünden de yarına taşıyandır. Bu fikirden yola çıkarak masallar üzerinde çalışmaya başladık. Öncelikle masalın tanımı ve genel özellikleri verildi. Daha sonra da sadece Genç çevresine ait masallar üzerinde duruldu. Genç ile ilgili bilgi verildi. Genç çevresine ait masalların özellikleri verildi. Evrensel masal tasniflerinde Genç masallarının hangi tasnife daha uygun olduğu tesbit edildi. Dilin toplum içindeki yerine kısaca değindikten sonra bu dilin yok olmaması için nelerin papılabileceğini de irdelemeye çalıştık. Köylere giderek masal anlatan insanlara ulaşmaya çalıştık, bunların anlattıklarını kayıt altına aldıktan sonra yazıya aktarıp bu metinleri de tezin sonuna ekledik. Toplanan masallar, özellikle orijinallikleri korunarak aktarılmaya çalışıldı. Metinler yazılırken kelimelerin aslı korunarak kelimeler yazıldı.
Özet (Çeviri)
The Zazaki language is slowly disappearing in time. What can be done to prevent this language from disappearing from the face of the world? We have considered this issue in detail. As a reply, we reached this conclusion: Tales have important roles in the language and culture and therefore tales must be preserved in order to preserve a language. We decided to examine the tales for this reason. Because the purest form of a language lies in tales. The most beautiful form of a language is formed and used within its tales. Tales are important in preventing a language from disappearing. Tales carry the culture from yesterday to today and from today to tomorrow. Starting from this idea, we began to examine the tales. Firstly, the general definition and characteristics of a tale is given. Then, the tales around the town of Genç are examined. Information on Genç is given. The characteristics of the tales that are commonly told around Genç are given. The classification of these tales within the universal tale descriptions is determined. After the place of the language in society is described briefly, we tried to examine the possible precautions that may be taken to prevent this language from becoming extinct. We went to the villages and tried to interview the people who told the tales, recorded the tales, wrote them and attached these tales in the appendix section of the thesis. The collected tales were preserved as original tales and then written. The original words in the tales were preserved.