Bireysel farklılıkların sosyal sermaye oluşumuna etkisi: Facebook ve Linkedın kullanıcıları üzerine karşılaştırmalı bir analiz
The impact of individual differences on social capital formation: A comparative analysis on Facebook and Linkedin users
  1. Tez No: 384128
  2. Yazar: UĞUR BAKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR AYDOĞDU KARAASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Social capital, social network, personality, social network analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Internet ve medya araçlarının günümüzde baş döndürücü gelişimiyle birlikte iletişim olgusu hız ve mesafelerden bağımsız olarak yeni bir boyut kazanmıştır. Günümüzde bilgi en etkin sermaye türlerinden biri olarak, sosyal ağlar aracılığıyla katlanarak gelişmekte ve süratli bir şekilde yayılmaktadır. Bu araştırmada sosyal ağlar içerisinde geniş bir kitleye sahip Facebook ve LinkedIn kullanıcılarının iletişim düzeyleri ve sosyal sermaye oluşumuna etkileri araştırılmaktadır. Özellikle de Facebook ve vb. online sosyal ağların son yıllarda popülaritesi göz önüne alındığında ve bir milyar düzeyinde kullanıcıya sahip olmalarıyla birlikte araştırmacılar tarafından sosyal ağ analizleri ve bağlantılı konulara ilgi artmıştır. Araştırmanın temel amacı, günümüzde yaygın olarak kullanılan bireysel sosyal ağ sitesi olan Facebook ve profesyoneller arası iletişim ağı olarak kabul edilen LinkedIn'i aktif olarak kullanan bireylerin, beş faktör kişilik modellerinden hareketle psikolojik ve sosyal tutumların sosyal sermaye oluşundaki etkilerini incelemektir. Burada önemli olan nokta sosyal sermayeye etki eden unsurların belirlenmesidir. Bu amaçla sermaye oluşumunu etkileyen kişilik farklılıkları, değer ve tutumların ölçülmesi gerekmektedir. Bu çalışmada sosyal sermaye oluşumunda temel göstergeler olarak kabul edilen güven ve sosyal ağları, kullanıcı açısından duygu-kişilik özellikleri, sosyal ve profesyonel sosyal ağ kullanım düzeyindeki farklılıkları araştırılacaktır. Araştırmada tespit edilen demografik faktörlerle sosyal medya kullanımı arasındaki farklılıklar incelenmiş ve bulgular bölümünde detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu bölümde analizlerin sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak araştırmanın hipotezler değerlendirilmiş, genel sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma özellikle, sosyal ağlar ve sosyal sermaye konusundaki doğrudan ilişkiyi uluslararası bir perspektiften açıklaması bakımından literatürde yer alan eksikliği en azından başlangıç aşamasında doldurmak ve gerek Türkiye'de gerekse de dünyada yapılacak bu konudaki diğer çalışmalara ışık tutmayı hedeflemektedir. Anahtar Kelimler: Sosyal sermaye, sosyal ağlar, kişilik, sosyal ağ analizleri
Özet (Çeviri)
Communication phenomena has gained a new dimension independent from speed and distance following the immense development of internet and media tools today. Knowledge, as one of the most effective capital types, has increased and developed through social networks and spread rapidly. This study examines communication levels of the users of Facebook and LinkedIn, which have the most majority among other social networks, and their impacts upon the formation of social capital. When considered the popularity of online social networks, in particular, Facebook and so on, in recent years and having billion user have attracted researchers'' interest toward social network analysis and related issues. The main purpose of the study is to examine the effects of psychological and social attitudes of the today widely used social and Professional network users on the formation of social capitals, using the five-factor model of personality. The important point is to specify the factors affecting social capital. Therefore, individual differences, values and attitudes should be evaluated. In this study, the basic notions that have been frequently spotted in the formation of social capital such as trust, emotion-individual traits and the difference in the use of the social and Professional network were investigated. The relation between demographic factors and social media use were examined in detail and results were discussed. Hypotheses were evaluated and suggestions were made. This study aims to shed light to the further research that can be carried out in Turkey context by focusing on the research gap in the research literature on the direct relation between social networks and social capital.