Yaşlılarda fiziksel bir aktivite olarak dans eğitiminin, bellek performansı, benlik saygısı ve yaşam kalitesi üzerinde yarattığı değişikliklerin incelenmesi
A study of the effects of dance as a physical activity on memory performance, self ssteem and life quality of the elderly
- Tez No: 384134
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU ÇENGELCİ ÖZEKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bellek performansı, kısa süreli bellek, uzun süreli bellek, benliksaygısı, yaşam kalitesi, fiziksel aktivite, dans eğitimi, Memory performance, short-termmemory, long-termmemory, self esteem, quality of life, physicalactivity, dance education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bilim ve teknolojinin ilerlemesi, sağlık alanındaki gelişmeler, yaşam standartlarının artması ve düşük doğurganlık hızı gibi gelişmeler sebebiyle Dünya nüfusunun büyük bir bölümünü 60 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaya başlamıştır. Bu sebeple yaşlılara yönelik araştırmalar ve çalışmalar hız kazanmıştır. Yaşlı bireyler gerek yaşa bağlı değişimler, gerek içinde yaşadıkları ortam gerekse de toplumsal beklentiler nedeniyle hareketsizliğe mahkum edilmektedir. Bu da onların bilişsel, duygusal ve fizyolojik yapılarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu süreçte aktivite (dans, spor, yürüyüş…) kayıpların geciktirilmesinde ya da önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Literatürde bellek performansı, kısa süreli ve uzun süreli bellek, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite olarak dansın bir arada ele alındığı çalışmalar çok az yer almaktadır. Bu sebeple bu alanlara yönelik daha kapsamlı bir çalışma yapabilmek için yapılan bu çalışmanın amacı yaşlılara verilecek dans eğitiminin, bellek performansına, benlik saygısına ve yaşam kalitesine olumlu katkı sağlayıp sağlamayacağının incelenmesi olarak belirlenmiştir. Araştırmanın örneklemini SGK Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nde kalan 65-85 yaş arası, 66 kişinin deney, 67 kişinin kontrol grubunu oluşturduğu toplam 133 kadın oluşturmaktadır. Araştırmada Bireysel Bilgi Formu, Mini Mental Test, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Whoqol-old Yaşam kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ön-test/ son-test/ kontrol ve deney gruplu deneysel bir desen kullanılmıştır. Bulgulara bakıldığında dans eğitimi alan yaşlıların dans eğitimi almayan yaşlılara göre son test bellek performansı, benlik saygısı ve yaşam kalitesi puanları artmıştır. Sonuç olarak dans eğitiminin bellek performansına, yaşam kalitesine ve benlik saygısına olumlu etki sağladığı gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
Old people are forced to be more unmobile because of the changes occur with old ages, the habits of their enviroment and expectations of society from them. This new mode does bad influences to their cognitive, emotional and physical conditions. In this period, activities of all sorts like dancing, sports or walking has a key role in preventing or delaying their losses in many aspects. In the literature, there is difficult to find studies that combine memory performans, short-term and long-term memory, quality of life and dance as a physical activity. To make a more extensive study including these fields, the purpose of this research was to analyse whether dance training as a physical activity has a positive effect on memory performance, self esteem and quality of life of elderly people The study was conducted in a nursing home in the province of İzmir; the woman reached a total of 133 individuals aged 65-85 years. Personal Information Form, Mini Mental State Examination was used as the data collection tools and memory tasks were used to measure the performance of the memory. In the study, a pre-test / post-test / control and experimental design. The results of the analysis indicated that the memory performance, self esteem and quality of life of the elderly who had dance training was higher post-test score than those who did not have dance training. In conclusion, dance training is shown to provide a possitive impact on memory performance, self esteem and quality of life.