Öz-düzenleyici öğrenme stratejileri, epistemolojik inançlar ve akademik benlik kavramı ile matematik dersi başarısı arasındaki ilişki
The relationship between mathematic lesson achievement, self-regulated learning strategies, epistemological beliefs and academic self concept
  1. Tez No: 384133
  2. Yazar: ZEYNEP DURSUN SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSEN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleyici Öğrenme Stratejileri, Epistemolojik İnançlar, Akademik Benlik Kavramı, Matematik Dersi Başarısı, Self-regulating Learning Strategy, Epistemological Beliefs, Academics Self-concept, The Math Achievement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı, dokuzuncu sınıf öğrencilerinin öz-düzenleyici öğrenme stratejileri, epistemolojik inançları ve akademik benlik kavramları ile matematik dersi başarısı arasındaki ilişkiyi incelenmektir. Araştırma, 2013-2014 eğitim öğretim yılında İstanbul Avrupa yakasında bulunan ortaöğretim kurumlarından seçkisiz küme örnekleme yöntemiyle seçilen liselerde öğrenim gören 630 dokuzuncu sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. İlişkisel tarama türünde olan araştırmada öğrencilerin öz-düzenleyici öğrenme stratejilerini ölçmek için Pintrich ve De Groot (1990) tarafından geliştirilen ve Üredi (2005) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği”nde yer alan 'Öz-düzenleme' ve 'Bilişsel strateji kullanımı' alt ölçekleri kullanılmıştır. Öğrencilerin epistemolojik inançları İlhan ve Çetin (2013) tarafından geliştirilen“Matematik Odaklı Epistemolojik İnançlar Ölçeği”ile ölçülmüştür. Öğrencilerin akademik benlik kavramını ölçmek için Brookover (1964) tarafından geliştirilen Senemoğlu (1989) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Akademik Benlik Kavramı Ölçeği”kullanılmıştır. Öğrencilerin matematik dersi başarısı, matematik dersi başarı testinden aldıkları puan ile ölçülmüştür. Araştırmanın amacı doğrultusunda yordayıcı değişkenlerin yordanan değişkenler ile ilişkisi korelasyon ve regresyon analiz teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Araştırma bulguları, bilişsel strateji kullanımı ve akademik benlik kavramı ile matematik dersi başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Öz-düzenleme ve epistemolojik inançlar ile matematik dersi başarısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, matematik dersi başarısının akademik benlik kavramı değişkeni tarafından anlamlı düzeyde yordandığı (%10) görülmüştür. Öz-düzenleyici öğrenme stratejileri ve epistemolojik inançlar değişkenlerinin ise matematik dersi başarısını anlamlı düzeyde yordamadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the correlation between math achievement and self-regulating learning strategies, epistemological beliefs, academic self-concept of 9th grade student. In 2013-2014 academic year, the study was performed on 630 students of 9th grade that receive education in high schools chosen from the institution of secondary education in European side through random cluster sampling. In study of relationally scanning model, the sub-scales of“Self-regulation”and“The Cognitive Strategy Use”, which were improved by Pintrich and De Groot (1990) to evaluate the learning strategies of self-regulating and, which were adapted to Turkish language by Üredi (2005) as“The Motivated Strategies for Learning Questionnaire”, was used. The scale of epistemological beliefs of students were evaluated through“The Mathematics-Oriented Epistemological Beliefs Scale”developed by İlhan and Çetin (2013). To evaluate the academic self-concept of students,“Academics Self-concepts Scale”, which was developed by Brookover (1964) and adapted to Turkish language by Senemoğlu (1989), was used. The math achievement of the students was evaluated by grade that they obtained from math achievement test. In the direction of the study purpose, the relation between regressive variables and regressing variables was examined by regression analysis techniques. The result of this study proved that there was statistically a meaningful correlation between the use of cognitive strategy and academics self-concept, the math achievement. In addition, it was shown that the math achievement was not present any statistical meaningful correlation with self-regulation and epistemological beliefs. In the result of this study, it was shown that the math achievement was significantly regressed (10%) by the variability of academics self-concept whereas it was not significantly regressed by variabilities of self-regulating learning strategies and epistemological beliefs.