Total vücut radyoterapisinde kalite kontrol ve protokollerin oluşturulması
Establishing quality control and protocol in total body irradiation
  1. Tez No: 384251
  2. Yazar: SEVİM İNEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HİÇSÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoietik kök hücre nakli, TVI, temel doz ölçümleri, in vivo ölçümler, kalite kontrol, Hematopoietic stem cell transplantation, TBI, basic dose measurements, in vivo measurements, quality control
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Hematopoietik kök hücre nakli benign ve malign bir çok hastalığın tedavisinde önemli rol alır. Nakil öncesi kalan tümör hücrelerinin öldürülmesi ve alıcıda immünsupresyon oluşturulması için total vücut ışınlaması yapılmaktadır. TVI bir geniş alan radyoterapi tekniği olup konvansiyonel radyoterapi uygulamalarından oldukça farklıdır. Bu çalışma ile kemik iliği nakli planlanan hastalara Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi kliniğinde ön hazırlık rejimi olan TVI'nın yapılmasına başlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Elekta marka lineer akselaratörde 6 MV enerji ile temel fizik ölçümleri ve in vivo ölçümler yapılmış ve bu veriler kaydedilmiştir. Supin yatar pozisyonda karşılıklı lateral alanlardan set-up oluşturulmuştur. Temel doz ölçüm verilerinin yardımı ile hastaya verilecek doz hesaplanmıştır. Hasta tedavisinde verilecek doz ilk fraksiyonda TLD ile kontrol edilmiş, müspet çıkması durumunda diğer fraksiyon tedavileri de uygulanmıştır. Bulgular: Set-up şartlarında havada ve fantomda yapılan doz ölçüm değerleri yapılması planlanan teknik için uygun bulunmuştur. Rando fantom ölçümleri ile sonuçlar desteklenmiştir. Hastalar üzerinde yapılan ölçümlerde de yine referans aralıkta bulunmuştur. Sonuç: TVI için set-up oluşturulmuş, doz keskinliği kalite kontrolü yapılmıştır. Bu çalışma ile uygun bir TVI set-up'ı oluşturulmuş ve AÜTF Radyasyon Onkolojisi AD'da hasta tedavisine başlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Hematopoietic stem cell transplantation has an important role in the treatment of certain benign and malign disease. Total body irradiation (TBI) is done for killing of remaining tumor cells and to develop immunosuppression in the recipient, before transplantation. TBI which is a wide area irradiation technique is quite different from the conventional radiotherapy applications. With this study, patients scheduled for bone marrow transplant, TBI was initiated that pretreatment regimen in Ankara University Faculty of Medicine Department of Radiation Oncology. Materials and Methods: In Elekta linear accelerator with 6 MV energy, basic physics measurements and in vivo measurements were made and than these data were recorded. Set-up, from the opposite lateral field was formed of the supine position. Patient treatment dose are calculated with the aid of basic dose measurement data. Patient treatment dose is confirmed by TLD in the first fraction. If it is appropriate, the remainder of the treatment is completed. Results: In the set-up conditions, air and phantom dose measurements found suitable for the planned technique. Rando phantom measurements is supported by results. Measurements performed on patients were again reference range. Conclusion: Se-tup was created for the TBI, dose acuity is made of quality control. In this study, an appropriate TBI set-up was created and patient treatment was started on treatment at Ankara University Departmant of Radiation Oncology.