Glial tumörlerin evrelendirmesinde 3tesla MR spektroskopinin katkısı
Usefullness of 3 tesla mr spectroscopy in the grading of glial tumors
- Tez No: 384250
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMET İLHAN ERDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: serebral glial tümörler, evreleme, MR spektroskopi, cerebral glial tumors, grading, MR spectroscopy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacıMR spektroskopi tekniğini ile gliomların evrelendirilmesi ile histopatolojik evrelemeyi karşılaştırarak; serebral gliomaların evrelendirilmesinde noninvaziv bir yaklaşım olanMRS tekniğinin yararını araştırmaktır. Operasyon ya da stereotaktik biyopsi ile glial tümör tanısı alan 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara 3 T MR spektroskopi yapıldı. MR spektroskopide kolin (Cho), N-asetil aspartat (NAA), kreatin (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA NAA/Cho, NAA/Cr ve Lipid-Laktat (LL) metabolitleri değerlendirildi. Proton MRS glial tümörlerin evrelendirilmesinde faydalı bir yöntem olup, konvansiyonel MRG'ye göre daha fazla bilgi sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determinethe usefulness of MR spectroscopy technique as a functional MRI, which is a noninvasive approach, in the grading of cerebral gliomas before interventional procedure by comparing histopathologic results. 45 patients who were diagnosed with glial tumor by means of operation or stereotactic biopsy were included in this study. All the patients were evaluated by 3T MR spectroscopy before the interventional procedure. Choline (Cho), N-acetyl aspartate (NAA), Creatine (Cr), Cho/Cr, Cho/NAA,NAA/Cho, NAA/Crand Lipid-Lactat (LL) metabolites were evaluated by MR spectroscopy. Proton MRS (H MRS) is a useful functional MR method in the grading of glial tumors.