3-Alkil (aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-onların bazı karboksilli asid anhidridleri ile reaksiyonun incelenmesi
  1. Tez No: 38430
  2. Yazar: NURHAN İNCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYSUN İKİZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, karboksilli asid anhidridleri, 5-dihydro-1H-1, 4-triazol-5-one, carboxylic acid anhydrides. VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Bu çalışmada, literatürde kayıtlı çeşitli 3-alkil (aril )-4-amino- 4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşikleri sentezi enerek, bu bile şiklerin tetra ki orof talik anhidrid ve 1,8-naftilik anhidrid ile reaksi yonları incelenmiş, N, N'-bağlı biheteroaril sistemleri elde edilmiştir. Çalışmada 6 yeni bileşiğin sentezi gerçekleştirilmiş ve böylece N, N'- bağlı biheteroaril sistemlerinin sentezi için genel yöntem niteliğinde 2 yeni metod oluşturulmuştur. Çalışmada elde edilen yeni bileşiklerin yapı aydınlatılmaları için mikroanaliz, İR, H NMR ve UV spektroskopisı yöntemleri kullanılmıştır. Halkalı bileşiklerin 1H NMR spektrumları asidik ve nötral çözücülerde alınmış olup, kimyasal kayma değeri erindeki farklılıkların açıklanması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, various known 3-alkyl (aryl )-4-amino-4,5-dihydro- 1H-1,2,4-triazol-5-ones compounds were synthesized and the reactions of these compounds with tetrachlorophthalic anhydride and 1,8-naphthalic anhydride were studied and N, N' -linked biheteroaryl systems were obtained. In the study, new 6 compounds were synthesized, and so, 2 new and general methods were established for the N, N'-linked biheteroaryl systems. In order to identify the new compounds synthesized in the study, combustion analyses and spectroscopic methods including IR, 1H NMR and UV were used. The ^H NMR spectra of new heterocyclic compounds were taken in acidic and neutral solvents, and the observed differences between the chemical shifts values were interpreted.