Gökkuşağı alabalığı (Salmo gairdneri) karaciğer mikrozomlarında anilin hidroksilaz aktivitesinin karakterizasyonu
The characterization of aniline hydroxylase in rainbow trout (Salmo gairdneri) liver microsomes
  1. Tez No: 38429
  2. Yazar: AHMET ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. BASRİ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Salmo gairdneri, Karaciğer Mikrozomları, Anilin Hidroksilaz, Sitokrom P450, Anilin, Aktivite, Karakterizasyon V, Salmo gairdneri. Liver Microsomes, Aniline Hydroxylase, Cytochrome P450, Aniline, Activity, Characterization VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu çalışmadaki amaç, Doğu Karadeniz 'de yetiştirilen bir alabalık türü olan Salmö gairdneri karaciğer mikrozomlannın anilini metabolize etme yeteneklerini araştırmaktır. Santriföjleme ile hazırlanan mikrozomlarm anilinin /?-aminofenole hidroksilasyonunu katalizlemede çok yüksek yeteneğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Anilin substratı için spesifik aktivite 0.0686 Yımol/dak/mg protein olarak bulunmuştur. Mikrozomlarda toplam protein 28.85 mg/mL olarak tayin edilmiştir. Bu enzim sisteminin en uygun aktivitesi 25 °C de potasyum fosfat tamponu, pH 7.4 te gözlenmiştir. Anilin'in hidroksilasyon hızı, 1.80 mg mikrozomal protein üzerindeki mikrozomal protein konsantrasyonları ile lineer bu lunmuştur. Karışık fonksiyonlu oksidaz bileşenlerinden olan cyt. P450 içeriği, 91 mM^cnr1 lik bir molar absorblama katsayısı kullanılarak ditiyonit-indirgenmiş mikrozomlann CO spektrumlan ile 0.1122 nmol P450/mg protein olarak bulunmuştur. NADPH, karaciğer mikrozomlannda maksimum anilin hidroksilaz aktivitesi için gerekli görülmüştür. NADPH ve NADH birlikte kullanıldıklarında %7.7 lik küçük bir aktivite artışı gözlenmiştir. Ayrıca, bir NADPH üreten sistemle NADPH ile elde edilen aktivite değerine yakın aktiviteler elde edilmiştir. Anilin hidroksilasyon hızı, 0.5 mM anilin konsantrasyonları üzerinde, 5.30 U/mg protein lik Vmax değerine ulaşmıştır. Lineweaver-Burk ve Eadie-Hofstee eğrileri, Michaelis- Menten kinetiği ile uyumlu olan benzer V^ ve KM değerlerini vermiştir. Bu sonuçlar, alabalık karaciğer mikrozomlannda anilinin hidroksilasyonundan sorumlu olan tek bir enzimin varlığını göstermektedir. Son olarak, birkaç metal iyonunun alabalık karaciğer anilin hidroksilaz üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Mg+2, Cd+2 ve Fe+3 iyonlarının 0. 1 mM konsantrasyonları hemen hemen aynı derecede aktiviteyi arttırıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Cu+2 iyonu ise aktiviteyi oldukça arttırmıştır. Aksine en toksik metal iyonlarından ikisi olan Ni+2 ve Hg+2, 1 mM konsantrasyonlarında, anilin hidroksilasyonunu %25 kadar inhibe etmiştir. İleride yapılacak in vitro ve in vivo çalışmalar, balığın enzimatik hidroksilasyon sistemlerinin mekanizma, yapı ve fonksiyonları konusunda daha detaylı bilgi elde edilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Characterization of The Activity of Aniline Hydroxylase In Rainbow Trout“Salmo gairdneri”Liver Microsomes The aim in this work is to investigate the abüity of trout to metabolize aniline in liver microsomes of rainbow trout, Salmo gairdneri, cultured in the Eastern Blacksea. It was found that microsomes prepared by centrifiigation were highly capable of catalyzing hydroxylation of aniline to /?-aminophenol. A specific activity of 0.0686 nmol/min/mg protein was found for aniline substrate. Total protein in microsomes was determined to be 28.85 mg/mL. Optimum activity for the liver enzyme was observed in potassium phosphate buffer, pH 7.4, at 25 °C and the rate of aniline hydroxylation was linear with protein concentrations above 1.80 mg microsomal protein. The content of cytochrome P450, one of the mixed function oxidase components, was found as 0.1122 nmol P450/mg protein by carbonmonooxide spectra of dithionite-reduced microsomes using an extinction coefficient of 91 mM-'cm-1. It was seen that NADPH was essential for maximal activity of aniline hydroxylase in liver microsomes. When NADPH and NADH were used together, a little higher activity, 7.7%, was observed with microsomes. In addition a NADPH-generating system almost competes for NADPH. It was observed that the rate of aniline hydroxylation was reached to a V^ value of 5.30 U /mg protein above 0.5 mM aniline concentrations. Lineweaver-Burk and Eadie-Hofstee plots gave almost identical KM and V^ values which are consistent with Michaelis-Menten kinetics. These results also show that a single enzyme is responsible for hydroxylation of aniline in trout liver microsomes. Finally, the effects of several metal ions on trout liver aniline hydroxylase were investigated, 0.1 mM concentrations of Mg+2, Cd+2 and Fe+3 had almost similar stimulatory effect on the activity. Cu+2 dramatically increased the activity of the enzyme. In contrast, Ni+2 and Hg+2 being two of the most toxic metal ions inhibited the rate of aniline hydroxilation by 25% at 1 mM concentrations. Further in vitro and in vivo experiments should be done in order to get more detailed information on the mechanism, structure and function of enzymatic hydroxylation systems offish.