JWH-018 ve metabolitlerinin LC-MS/MS ile kan ve idrarda tayinleri
Determination of jwh-018 and metabolites in blood and urine with LC-MS/MS
- Tez No: 384448
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜKET ALPERTUNGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: LC-MS/MS, JWH-018, metabolitleri, kan, idrar, LC-MS/MS, JWH-018, metabolites, blood, urine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Erol, Y. (2014). JWH-018 ve Metabolitlerinin LC-MS/MS ile Kan ve İdrarda Tayinleri. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Toksikoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Başlangıçta esrarın etkilerini araştırmak üzere geliştirilen sentetik kannabinoidler şimdilerde esrara alternatif olarak kullanılmaktadır. CB1 ve CB2 kannabinoid reseptörlerine değişik derecelerde afinite gösteren farklı kimyasal yapılarda birçok sentetik kannabinoid bilinmektedir. Sentetik kannabinoid içeren bitkisel karışımlar Spice, Yucatan Fire, Smoke, Sence, Skunk ve Space gibi ticari isimlerle ve“Tütsü”olarak satılmaktadırlar. JWH-018 ve ana metabolitlerinin kan ve idrar örneklerinde tayini için katı faz ekstraksiyonu ve likit kromatografi tandem kütle spektrometresi (LC-MS/MS) kullanılarak hassas ve spesifik bir metot geliştirilmiştir. Tüm analitler için doğrusal aralık 0.1–50 ng/mL olarak bulunmuştur. Kan ve idrar için tayin alt sınırı (LOD) değerleri 0.08 ve 0.14 ng/mL arasındadır. Ekstrasiyon etkinliği % 85.20 ve % 97.64 arasında değişmektedir. Gün içi ve günlerarası tekrarlanabilirlik belirsizlik değerleri % 2- 8.8 aralığında bulunmuştur. JWH-018 ve metabolitleri kan, idrar ve metanol içerisinde incelenen koşullarda stabildir.
Özet (Çeviri)
Erol Öztürk, Y. Determination of JWH-018 and metabolites in blood and urine with LC-MS/MS. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Pharmaceutical Toxicology. Master Thesis. Istanbul. First developed to study the cannabinoid receptor system, various synthetic chemicals are now being used recreationally as an alternative to cannabis. There are known lots of synthetic cannabinoids have varying degrees of affinity to CB1 and CB2 cannabinoid receptors with different chemical structures. These chemicals are named“herbal incense”and marketed with trade names as Spice, Yucatan Fire, Smoke, Sence, Skunk and Space. A sensitive and specific method was developed using solid-phase extraction and liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) for the quantification and confirmation JWH-018 and its main metabolites in urine and blood. The linear range was found 0.1–50 ng/mL for all analytes. The range of detection limit was between 0.08 and 0.14 ng/mL for the blood and urine. The extraction efficiency ranged from 85.20% to 97.64%. Within and between-run imprecision was between 2% and 8.8%. JWH-018 and its metabolites were stable in blood, urine and in methanol under all conditions.