Ankilozan spondilitli hastalarda fizyoterapinin solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesi üzerine olan etkisi
Effect of the physiotherapy on respiratory function and quality of life in ankylosing spondylitis patient
- Tez No: 384495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYAL GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan Spondilit, Fizyoterapi, Solunum Fonksiyonları, Yaşam Kalitesi, Ankylosing spondylitis, physiotherapy, respiratory function, quality of life
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmamızın amacı ankilozan spondilitli hastalarda fizyoterapinin yaşam kalitesi ve solunum fonksiyonları üzerine olan etkisini değerlendirmektir. Modifiye New-York kriterlerine göre tanısı konmuş 40 AS'li hasta çalışmaya dâhil edildi. İlk ay hastalara haftada 2 gün fizik tedavi ünitesinde fizyoterapi programı uygulamalı olarak gösterildi. Sonraki iki ay boyuncada her gün 20- 30 dakika yapılmak üzere eklem hareket açıklığı, germe, güçlendirme, postür ve solunum egzersizlerini içeren ev egzersiz programı ile eğitim ve egzersiz kitapçığı verildi. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavinin 3. ayında poliklinikte yapıldı. Ağrı skorları visüel analog skala (VAS), hastalık aktivitesi BASDAİ ve yaşam kalitesi HAQ-S kullanılarak ölçüldü. Hastalara tedavi öncesi ve tedavinin 3. ayında spirolab III spirometre ile solunum fonksiyon testi yapıldı. Çalışmaya alınan 40 hastanın 16'sı kadın 24'ü erkekti. Ortalama hastalık süresi 5,83 ± 5,88 olarak bulundu. 9 hasta NSAİ ilaç, 23 hasta sülfosalazin ve NSAİ kullanmakta iken 8 hasta ise anti TNF kullanıyordu. Tedavi öncesi ortalama FEV1 değeri 3,07 ± 0,74 lt/sn, ortalama FVC değeri 3,71 ± 0,84 lt/sn, ortalama FEV1/FVC değeri %82,75 ± 6,27 ve ortalama HAQ-S skoru 0,6380 ± 0,4066 saptandı. Tedavi sonrası ortalama FEV1 değeri 3,13 ± 0,70 lt/sn, ortalama FVC değeri 3,71 ± 0,85 lt/sn, ortalama FEV1/FVC değeri %84,58 ± 5,17 ve ortalama HAQ-S skoru 0,5920 ± 0,3227 olarak bulundu. Ankilozan spondilitli hastalarda fizyoterapi programının VAS (p=0.012), modifiye schober (p=0.019), FEV1 (p=0.025), FEV1/FVC (p=0.010) ve BASDAİ (p=0.020) değerleri üzerine istatistiksel olarak anlamlı, FVC (p=0.938) ve HAQ-S (p=0.251) değerleri üzerine anlamsız olduğu saptandı. Sonuç olarak; çalışmamız AS'li hastalarda fizyoterapinin solunum fonksiyonları ve hastalık aktivitesi üzerine etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effect of the physiotherapy on respiratory function and quality of life in ankylosing spondylitis patients. This study includes 40 ankylosing spondylitis patients which are diagnosed with modifying New York criteria. First month of the study we applied the physiotherapy program to the patient in our therapy unite 2 day in every week. During the second and thirth month of the study we gave patients home program include range of motion, strenghtening, posture and respiratory exercises 20?30 minutes in every day and an education and exercise brochure. Evaluations has been maden before the terapy and after the thirth month of the terapy at the physical medicine and rehablitation out patient. Pain was evaluated with visual analog scale (VAS). Disease activity was evaluated with Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAİ). Quality of life was measured with Health Assesment Questionaire Spondyloarthropaties (HAQ-S). Before the terapy and after the thirth month of the terapy respiratory functions were tested with spirolab III spirometry. 16 women and 24 men totally 40 patients were included in this study. The mean duration disease was 5.83 ± 5.88 years. 9 patients were using non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAİD); 23 patient were using sulfasalazine and NSAİD and 8 patient were using anti-TNF. Before the therapy mean FEV1 value was 3,07 ± 0.74 lt/sc, mean FVC value was 3,71 ± 0,84 lt/sc and mean FEV1/FVC value was %82,75 ± 6,27 and mean HAQ-S score was 0,6380 ± 0,4066. After the therapy mean FEV1 value was 3,13 ± 0,70 lt/sc; mean FVC value was 3,71 ± 0,85 lt/sc and mean FEV1/FVC value was %84,58 ± 5,17 and mean HAQ-S score was 0,5920 ± 0,3227. İn patient with ankylosing spondylitis before and after physiotherapy program there were statistical difference between VAS (p=0.012), modifiye schober (p=0.019), FEV1 (p=0.025), FEV1/FVC (p=0.010) and BASDAİ (p=0.020) values. However FVC (p=0.938) and HAQ-S (p=0.251) values were not statistically different. As a result of our study shows that physiotherapy might be effective on respiratory functions and disease activity.