Normal bireylerde farklı görme alanı testlerinin uygulanabilirliği ve karşılaştırılması
A comparison and applicability of different visual field tests on healthy subjects
- Tez No: 384521
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN ATAKAN ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Görme alanı, Flicker perimetri, SITA-fast, SWAP, TOP (Tendency Oriented Perimetry), Octopus 900, Humphrey görme alanı cihazı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızda Göz Polikliniğine başvuran ve herhangi bir sistemik hastalığı ve basit refraksiyon kusuru dışında oftalmolojik patolojisi olmayan normal bireylerde farklı görme alanı testlerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve test tekrarı ile ilişkisi incelendi. Bu parametrelerin test süresine, güvenilirlik ve global indekslerine etkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 57 bireyin 114 gözü dahil edildi. Birinci gruba Humphrey görme alanı cihazı ile Kısa Dalga Boylu Otomatik Perimetri (SWAP) ve Octopus 900 cihazı ile Flicker perimetri; ikinci gruba Humphrey görme alanı cihazı ile SITA-fast ve Kısa Dalga Boylu Otomatik Perimetri (SWAP); üçüncü gruba ise Octopus 900 cihazı ile Flicker perimetri ve TOP (Tendency Oriented Perimetry) testleri yapıldı. Tüm bireylere ilk gün ve 1. haftada olmak üzere testler 2 defa tekrarlandı. Bulgular: Grup I' de Flicker grubunda yapılan ikinci ölçümde test süresinde kısalma, yanlış pozitiflik oranında, MD ve PSD değerlerinde ilk ölçüme göre anlamlı azalma saptandı. SWAP grubunda ise ikinci ölçümde test süresinde kısalma, fiksasyon kaybı, MD ve PSD değerlerinde anlamlı azalma gözlendi. Grup II' de SITA-fast grubunda ikinci ölçümde test süresinde kısalma, yanlış negatiflik oranı, MD ve PSD değerlerinde ilk ölçüme göre anlamlı azalma olduğu gözlendi. SWAP grubunda ise ikinci ölçümde test süresinde kısalma, fiksasyon kaybı, yanlış pozitiflik ve yanlış negatiflik oranı, MD ve PSD değerlerinde anlamlı azalma olduğu saptandı. Grup III' te Flicker grubunda ikinci ölçümde test süresinde kısalma, yanlış pozitiflik oranı ve PSD değerlerinde ilk ölçüme göre anlamlı azalma olduğu saptandı. TOP grubunda ise ikinci ölçümde test süresinde kısalma, yanlış pozitiflik oranında ve MD değerlerinde anlamlı azalma olduğu saptandı. Test süresi, güvenilirlik ve global indekslerde iki cinsiyet arasında anlamlı farklılık olmadığı saptandı. Eğitim seviyesi lise ve altı olan bireylerde MD ve PSD değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda tüm testlerde test tekrarı ile test süresinde, güvenilirlik ve global indekslerde azalma olduğu belirlendi. Test tekrarı ile hasta uyumunun artmakta olduğu görüldü. Yaş ile yanlış negatiflik oranı ve MD değerleri arasında ters korelasyon görülürken, diğer indeksler ile yaş arasında anlamlı korelasyon görülmedi.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In our study, the relationship of different visual field tests with gender, age, educational status and test repetition were examined on healthy subjects who don't having any systemic disease and ophthalmologic pathology except simple refractive errors. The effect of these parameters on the test period, reliability and global indices were evaluated. MATERIAL AND METHOD: One hundred fourteen eyes of fifty-seven subjects were included in the study. Short Wavelength Automated Perimetry (SWAP) with Humphrey visual field analyzer and Flicker perimetry with the Octopus 900 device to the first group; SITA-fast and Short Wavelength Automated Perimetry (SWAP) with Humphrey visual field analyzer to the second group; Flicker perimetry with the Octopus 900 device and TOP (Tendency Oriented Perimetry) tests to the third group were performed. Tests were repeated two times to all subjects including the first day and first week. RESULTS: In Group I, in the second measurement in the Flicker group, reduction in test period and significant decrease were found compared to the first measurement in the false positive response and MD and PSD values. In the SWAP group, in the second measurement, reduction in test period, loss of fixation, significant decrease in MD and PSD values were observed. In group II, in the second measurement in the SITA-fast group, reduction in test period, compared to the first measurement significant decrease in false negative response and MD and PSD values were observed. In the second measurement in the SWAP group, reduction in test period, loss of fixation, significant decrease in the false positive and false negative response, MD and PSD values were determined. In Group III, in the second measurement in the Flicker group, reduction in test period, significant decrease in false positive response and PSD values were found to be compared to the first measurement. In the TOP group, in the second measurement, reduction in test period, a decrease in the false positive response and MD values were observed. No significant difference between the two sexes was determined in the test period, reliability and global indeces. MD and PSD values were found to be higher in the individuals with a high school education level and below this level. CONCLUSION: In our study, in all tests, reduction was determined in the test repetition and test period, in the reliability and global indeces. With test repetition, patient compliance was found to be increased. While an inverse correlation was observed between the false negative response and MD values with age, other indeces showed no significant correlation with age. KEYWORDS: Visual Field, Flicker perimetry, SITA-fast, TOP (Tendency Oriented Perimetry), Octopus 900, Humphrey Field Analyzer