Hastanede yatan hastalarda genişlemiş spektrumlu beta laktamaz (GSBL) pozitif escherichia coli ve klebsiella SPP.'ye bağlı idrar yolu enfeksiyonlarında risk faktörleri ve moleküler tiplendirme
Risk factors and molecular typing in urinary tract infections due to extended-spectrum beta-lactamase (ESBL) positive e. coli and klebsiella species in hospitalized patients
  1. Tez No: 384533
  2. Yazar: GÜLÇİN OLTULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM BANU ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner sistem enfeksiyonu, GSBL, PCR, Escherichia coli, Klebsiella spp, Urinary tract infections, ESBL, PCR, Klebsiella spp, Escherichia coli
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde yatarak tedavi gören, Escherichia coli ve Klebsiella türlerine bağlı ÜSE'si olan hastaların, GSBL (+) olma özelliğine göre yaş, cinsiyet, altta yatan hastalıklar gibi çeşitli risk faktörleri açısından karşılaştırılması ve izole edilen GSBL (+) kökenlerde moleküler tür tayininin yapılmasıdır. Yöntem: Mart 2013 ile Kasım 2014 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde yatan 18 yaş üstü ve gebe olmayan hastaların idrar kültüründe Escherichia coli ve Klebsiella türleri saptananlar çalışmaya alındı. GSBL (+) üremesi olan 100 hasta deney grubu, GSBL (-) üremesi olan hastalar kontrol grubu olarak ayrıldı. Hastalara önceden oluşturduğumuz anket uygulandı. Anket sonuçlarına göre deney grubu ile kontrol grubunun verileri SPSS 15 paket programı kullanılarak değerlendirildi. GSBL (+) Esherichia coli ve Klebsiella spp üreme olan plaklardan stok besiyerine ekim yapıldı. Örnekler buzdolabında +4°C'de saklandı. 100 örnek toplandıktan sonra stok besiyerinden EMB agara ekim yapılarak örnekler çoğaltıldı. Plaklarda üreyen suşlardan PCR ile GSBL tiplendirmesi yapıldı. Bulgular: GSBL (+) ve GSBL(-) her iki grupta da en çok hasta dahiliye kliniğindeydi. Hastaların yaş ortalaması GSBL (+) grupta 65, GSBL(-) grupta ise 63'dü. İki grupta da ÜSE etkeni çok büyük oranda E.coli olarak saptandı. GSBL üretimi için, nefrostomi, sık tekrarlayan İYE öyküsü, üriner operasyon öyküsü, üriner sitem anomalisi (her iki grupta en sık anomali nörojenik mesane), üriner sistemde yabancı cisim, son altı ay içinde antibiyotik kullanımı ve geçirilmiş İYE öyküsü risk faktörleri olarak saptandı. İki grupta da en sık klinik bulgu dizüri, fizik muayene bulgusu ise ateş yüksekliğiydi. Laboratuar bulgusu olarak kreatinin yüksekliği GSBL üreten grup lehine anlamlıydı. PCR ile yapılan tiplendirmede en sık CTX- M tipine, onunda alt tipi olarak en çok CTX- M- 15 tipine rastlandı. Sonuç: GSBL üreten mikroorganizmaların dünya çapında yayılımını önlemek ve alacağımız kontrol tedbirlerini belirlemek için kısa sürede ciddi çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigation of inpatients who were treated in Hafsa Sultan Hospital of Celal Bayar University for urinary tract infection (UTI) due to Escherichia coli and Klebsiella species, their comparison with respect to their ability to produce extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs) for various risk factors such as age, gender, underlying disease, as well as determination of molecular type of isolated ESBL (+) species in origin. Method: The inpatients who were older than 18 years of age and non-pregnant and positive urine cultures for Escherichia coli and Klebsiella species in Hafsa Sultan Hospital of Celal Bayar University in the period between March 2013 and November 2014 were enrolled in the study. A total of 100 patients with ESBL (+) strains constituted the experiment group, whereas 100 patients with ESBL (-) strains constituted the control group. The patients were given a pre-prepared questionnaire. Based on questionnaire results obtained from the subjects of the two groups, data were analyzed by using SPSS 15 software package. Stock plates were inoculated from ESBL (+) Escherichia coli and Klebsiella spp culture positive plates. The plates were stored in a refrigerator at + 4 ° C. After 100 samples were collected, inoculation was performed from stock cultures to EMB agar plates to increase the number of samples. ESBL typing by PCR was performed from the strains isolated from plaques. Results: Most of the patients of both ESBL (+) and ESBL (-) groups were from the internal medicine department. Mean age of patients was 65 in ESBL (+) group, and 63 in ESBL (-) group. E. coli was determined as the most common causative bacteria of UTI in both groups. Possible risk factors for the production of ESBL were determined as nephrostomy, frequently recurring UTI history, urinary operation history, urinary system anomaly (the most common anomaly was neurogenic bladder in both groups), foreign bodies in urinary tract, antibiotic use and UTI history within the last six months. In both groups, the most common clinical symptom was dysuria, and physical examination finding was fever. As a laboratory finding, increased creatinine was significant in favor of the ESBL producing group. PCR typing revealed CTX- M type, and its subtype CTX-M-15 subtype at most. Conclusion: Significant studies should be conducted as soon as possible, in order to prevent worldwide spread of ESBL-producing microorganisms and determine relevant control measures.