Hemodiyaliz hastalarında serum fetuin A seviyesi ile fetuin gen polimorfizmi arasındaki ilişki
The relationship between serum fetuin A levels and fetuin gene polymorphism in hemodialysis patients
- Tez No: 384547
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUĞRUL SEZER
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Fetuin A, Genetik Polimorfizm, Hemodiyaliz, İnflamasyon, Fetuin A, Genetic Polymorphism, Hemodialysis, Inflammation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Hemodiyaliz Hastalarında Serum Fetuin A Seviyesi ile Fetuin Gen Polimorfizmi Arasındaki İlişki Giriş: Son dönem böbrek hastalığında vasküler kalsifikasyon mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Alfa 2 Heramans Schmid glikoprotein(AHSG) olarak da adlandırılan fetuin A vasküler kalsifikasyonu inhibe eden önemli proteinlerden biridir. Bu çalışmada AHSG gene polimorfizmi ile fetuin A düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Bu kesitsel çalışmaya düzenli hemodiyaliz tedavisi alan 152 hasta ve 61 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hemodiyaliz grubundaki hastalar en az 9 aydır düzenli diyaliz tedavisi alan hastalardan oluşturuldu. Serum fetuin A düzeyi ELİSA yöntemi ile değerlendirildi. AHSG Tre256Ser gen polimorfizmi ise PCR-RFLP yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Hemodiyaliz hastalarının serum fetuin A seviyesi (330,5±171,2 mg/L) kontrol grubundakilerle (382,9±138,5 mg/L) karşılaştırıldığında önemli bir şekilde daha düşüktü (p=0.001). Serum fetuin A seviyesi ile C reaktif protein (CRP) arasında belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( belirgin bir negatif korelasyon bulunmasına rağmen ( Pearson r = -0.285, p0.05). Hemodiyaliz ve kontrol grubundaki AHSG Tre256Ser gen polimorfizminin dağılımı birbirine benzerdi (p=0.111). Hemodiyaliz grubunda Tre/Tre (n=94, 366,9±184,2 mg/L) genotipine sahip olan hastaların Tre/Ser (n=52, 278,1±132,7 mg/L) ve Ser/Ser (n=6, 212,5±63,3 mg/L) genotipi olanlardan serum fetuin A seviyesinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0.005, p=0.022). Tre/Ser ve Ser/Ser genotipine sahip olan bireylerin serum fetuin A seviyesi benzerdi (p=0.211). Sonuç: Bu çalışmada AHSG gen polimorfizminin Tre/Ser ve Ser/Ser genotipi olan hemodiyaliz hastaları daha düşük serum fetuin A düzeyine sahipti. Hemodiyaliz hastalarında inflamasyon ile düşük serum fetuin A seviyesi arasında bir ilişki olduğu görüldü. Bu hasta popülasyonunda farklı ırk ve çevre koşullarının AHSG gen polimorfizmi ve fetuin A düzeyi üzerine etkisinin araştırılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Serum Fetuin A levels and Fetuin Gene Polymorphism in Hemodialysis Patients Introduction: Vascular calcification is one of the most important causes of mortality in end-stage renal disease. Fetuin A, also called as Heramans Schmid alpha 2 glycoprotein (AHSG), is one of the important proteins that inhibit vascular calcification. In this study, we aimed to evaluate relationship between AHSG gene polymorphism and fetuin A levels. Materials and Methods: 152 patients receiving regular hemodialysis treatment and 61 healthy controls were included to this cross-sectional study. The patients in the hemodialysis group were recruited from the patients receiving regular dialysis treatment at least 9 months. Serum fetuin-A levels were assessed by ELISA method. AHSG Tre256s gene polymorphism is determined by PCR-RFLP. Results: Serum fetuin A level in hemodialysis patients (330.5±171.2 mg/L) was significantly lower as compared to control group (382.9±138.5 mg/L) (p=0.001). Despite of that significant negative correlation between Serum fetuin-A levels and C-reactive protein (CRP) (Pearson's r=-0.285, p0.05). The distribution of AHSG Tre256s gene polymorphism in hemodialysis and control groups were similar (p= 0.111). In the hemodialysis group, serum fetiun A levels in the patients with genotype Tre / Tre (n=94, 366.9±184.2 mg/L) were found to be singnificantly higher than in the patients with genotype Tre/Ser (n=52, 278.1±132.7 mg/L) and Ser/Ser (n=6, 212.5±63.3 mg/L) (respectively; p=0.005, p=0.022). Serum fetuin A levels in the patients with genotype Tre/Ser and Ser/Ser were similar (p=0.211). Concluison: In this study, hemodialysis patients with Tre/Ser and Ser/Ser genotypes of AHSG gene polymorphism had lower levels of serum fetuin A. An association between inflammation and low serum fetuin A levels in hemodialysis patients was observed. In this patient population, further studies are needed to investigate effects of different races and environmental conditions to AHSG gene polymorphisms and serum fetuin A levels.