Hemodiyaliz hastalarında vasküler kalsifikasyon, serum fetuin-A ve osteopontin düzeyleri
Vascular calcification, serum fetuin A, osteopontin levels in hemodialyis patients
- Tez No: 347798
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TAŞKAPAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Vasküler Kalsifikasyon, Fetuin-A, Osteopontin, Vascular Calcification, Fetuin-A, Osteopontin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş: Vasküler kalsifikasyon (VK) hemodiyalize giren üremik hastalarda aterosklerotikkalp hastalığın ciddiyetinin bir göstergesidir ve kardiyovasküler olayları gösterebilir. Fetuin-A ve osteopontin (OPN) VK' uinhibe eden faktörler olarak bildirilmiştir. Fetuin-A düzeyleri son dönem böbrek yetmezlikli hastalarda (SDBY) düşük bulunmuştur. OPN düzeyleri ile ilgili diyaliz hastalarında yapılmış yeterince çalışma yoktur.Çalışmamızın amacı HD hastalarında VK' un belirlenmesi, VK' un 25-OHVitamin D, fetuin-A, OPN ile ilişkisinin belirlenmesi ve VK' un bağımsız belirleyicilerinin ortaya konulmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 44' ü erkek 49' u kadın haftada 3 kez 4 saat hemodiyalize (HD) giren 93 SDBY hastası dahil edilmiştir. Yaş ve cinsiyet açısından benzer 20 sağlıklı kontrol ile karşılaştırılmıştır. Hastaların mamografi dozunda direkt el bilek grafisiyle VK incelemesi yapılmış, serum fetuin-A, OPN ve 25-OH-Vitamin D düzeylerine bakılmıştır. Bulgular:HD hastalarının 45' inde (48,4%) VK tespit edilmiştir. Hasta grubu ile kontrol grubu karşılaştırıldığında fetuin-A (p< 0,029) hasta grubunda anlamlı düzeyde düşük , OPN (p< 0,000), ve VK (p< 0,002) hasta grubunda anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Yaş, DM varlığı, HD süresi, serum albumin, fosfor, PTH, 25-OHVitamin D, Fetuin-A, OPN, kalsiyum düzeylerinin dahil edildiği lojistik regresyon modelinde yaş(OR:1,036), DM varlığı (OR: 17,527) ve PTH (OR: 1,002) VK' un bağımsız belirleyicisi olarak bulunmuştur. VK olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında fetuin-A, OPN ve 25-OH-Vitamin D açısından anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç:VK HD hastalarında sık görülen bir bulgudur ve yaş, DM varlığı ile PTH' un VK' nın bağımsız belirleyicileridir. Serum fetuin-A düzeyleri hemodiyaliz hastalarında kontrol grubuna göre düşük, OPN düzeylerinin yüksek olduğunu saptadık. HD hastalarında VK' un mekanizmasının daha iyi anlaşılması, rol alan faktörlerin belirlenmesi ve etki mekanizmalarının ortaya konulması için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Vascular calcification (VC) in hemodialysis (HD) patients is a sign of severity of atherosclerotic cardiac disease and can predict cardiovascular outcomes. Fetuin-A and osteopontin (OPN) are reported as inhibitor factors of VC. Serum fetuin-A level is lower in patients with end stage kidney disease (ESKD) and getting HD therapy. There is not enough data about OPN in patients who are on dialysis.The aim of our research is to determine VC in HD patients, to show the relationship between VC and 25-OH-vitamin D, fetuin-A, OPN, and to introduce independent predictors of VC. Materials and method: Ninety three patients with ESKD and on HD therapy were recruited. Of 93 patients 44 were male and 49 female. Patient group was compared with 20 healthy controls who are similar on age and sex with patient group. A plain graphy of hand was used for evaluation of VC. Serum fetuin-A, OPN, and 25-OHvitamin D levels of both patients and controls were measured. Results: VC was detected in 45 (48,4%) HD patients. Serum Fetuin-A (p< 0,029) levels were significantly lower in the patient group than in controls, wherease OPN (p< 0,000) and VC (p< 0,002) were significantly higher in the patient group. Age (OR:1,036), being DM (OR: 17,527), and PTH (OR: 1,002) were independent predictors of VC in a logistic regression model with age, being DM, HD duration, serum albumin, phosphate, PTH, 25-OH-vitamin D, fetuin-A, OPN and calcium levels. No significant difference was found between the patients with VC and patients without VC according to fetuin-A, OPN and 25-OH-vitamin D. Conclusion: VC is a frequent sign in HD patients and age, presence of DM, PTH are predictors of VC. We detected that serum fetuin A levels were lower in HD patients compared to those of controls wherease OPN were higher in HD patients. Further studies are needed to understand the mechanismof VC, and determine the factors playing role in VC.