Class conflict and civil war duration The Farc insurgency
Sınıf çatışması ve iç savaş süresi Farc ayaklanması
- Tez No: 384603
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET EMRE HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: sınıf çatışması, iç savaş süresi, FARC ayaklanması, class conflict, civil war duration, FARC insurgency
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, sınıf çatışmalarının iç savaş süresi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Kolombiya iç savaşı, FARC ayaklanması, sınıf temelli bir perspektiften incelenmektedir. Bu çalışmada, sınıf temelli iç savaşların sınıfsal olmayan iç savaşlardan, örneğin kimlik temelli iç savaşlar, daha uzun sürdüğü tartışılmaktadır. Çünkü; sınıfsal çatışmalar toplumun sosyal, politik ve ekonomik dinamiklerine yerleşmiş derin köklere sahiptir. İç savaş süresi literatüründe varolan teoriler incelenerek, sınıf çatışması bağlamında, dört ana arguman ileri sürülmüştür. Birincisi, pazarlık menzilinin büyüklüğü, savaşın süresini, karşıt sınıflara üye olan tarafların çıkar çatışması ve tercihlerinin farklılığı açısından etkiler. İkincisi, sınıfsal temelli çatışmalarda taahhüt problemlerinin ortaya çıkması olasıdır çünkü taraflar birbirlerine varoluşsal bir tehdit oluşturur ve bu da güvenilir bir şekilde taahhütte bulunmayı engeller. Üçüncüsü, fakirlik, sömürü ve ideolojik yakınlık ayaklanmaya katılımı ve verilen desteği arttırır ve bu savaşın süresini uzatır. Son olarak, veto yetkisi olan aktörlerin nitelik ve niceliğini düşünerek, dış müdahaleler savaşın süresini uzatır. Sonuçlar, Kolombiya iç savaşında, müzakere menzilinin kısa olduğunu, taahhüt problemlerinin ortaya çıktığını, ideolojik yakınlığın katılım ve desteği arttırdığını ve dış müdahalelerin belirleyici olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the effects of class conflicts on civil war duration. Colombian civil war, the FARC insurgency, is examined from a class-based perspective. I argue that class-based civil wars last longer than non-class based civil wars such as identity conflicts because class conflicts have deeper roots embedded in the social, political, and economic aspects of the society. Through the examination of existing theories in the civil war duration literature, I propose four arguments in the context of class conflict. First, size of the bargaining range affects the conflict duration in terms of clash of interests and divergent preferences among the parties which belong to the opposing classes. Second, commitment problems are likely to occur in class-based conflicts because the parties constitute an existential threat to each other which prevents credible commitment. Third, poverty, exploitation, and ideological attachment increase the participation and support to the insurgency that prolongs the conflict. Lastly, external interventions increase the conflict duration considering the role of number and quality of veto players. Results show that size of the bargaining range is smaller, commitment problems occur, ideological attachment increases the participation and support, and external interventions are determinative in the Colombian conflict.