Constructing the honor killing an analysis of framing in Swedish newspaper media
İsvec medyasının töre cinayetlerı konusundakı tutumu
  1. Tez No: 384616
  2. Yazar: JULİA EDLUND
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL BERKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı medya, Töre Cinayetleri, Kadın Hakları, Önyargı, Newspaper media, Honor killing”, Women's rights, Framing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu tezin amacı İsveç medyasının İsveç toplumu içindeki etnik ve/veya dini azınlıklar arasında gerçekleşen ve“Töre Cinayeti”olarak adlandırılan cinayetler hakkında yaptığı haberlerin yapısını ve nasıl oluşturulduğunu analiz etmektir. Çalışmanın odak noktası cinsiyet, kültür, din ve şiddet gibi kavramlar hakkındaki düşüncelerin, medyanın değişen önyargıları ile bu tip yapıları nasıl etkileyebileceğini incelemektir. Bu çalışmada öne sürülen en önemli argüman ise medyanın kamuoyu oluşturmada önemli bir role sahip olduğu ve bu nedenle kamuoyuna vereceği mesajlar ve bu mesajların insanlar tarafından nasıl değerlendirileceği konusunda sorumluluk sahibi olması gerektiğidir. İsveç yazılı basını değerlendirilirken hepsi birbirinde farklı bölgelerden ve ideolojik profillerden seçilmiş üç adet günlük gazetenin hem haber içerikleri hem de kullandıkları manşet ve haber başlıkları analiz edilmiştir. Manşet ve haber başlıklarının incelenmesinin temel amacı işlenmiş olan bir suçun ne zaman ve neden“namus”yönü ile vurgulandığını anlayabilmektir. İçerik analizinin temel amacı ise, medyada“namus cinayetleri”çerçevesinde verilen haberlerin başlıca özelliklerinin görünür kılınmasıdır. Tez çalışması sonucunda elde edilen en önemli bulgulardan biri, Avrupa Merkezli ve Yabancı Düşmanlığı içeren bir dilin var olduğu fakat bu dilin çok nadir kullanıldığıdır. Bununla beraber sonuçlar gösteriyor ki İsveç yazılı medyasında“Töre Cinayetleri”ni sansasyonel şekilde sunma konusunda bir eğilim mevcuttur. Bu tarz bir eğilim hali hazırda hassas olan İsveç'teki azınlık grupların negatif tepkisine neden olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze how Swedish media construct news about the murder cases within ethnic and/or religious minorities in the Swedish society which are declared to be“honor killings”. The intention is to examine how ideas about concepts such as gender, culture, religion and violence might influence such constructions through different shapes of media bias. The main argument presented in the thesis is that media has an important role in shaping opinion among the public and therefore has a responsibility to be aware of the message that is communicated as well as of how that message might be received. In order to analyze the Swedish news paper media a discourse analysis and an analysis of headlines has been conducted on the three largest daily newspapers with in Sweden, all with different regional and ideological profiles. The main goal with analyzing headlines was to understand when and why the“honor”aspect of a crime was emphasized in news articles. The main goal for the content analysis was to make visible patterns of framing in the news reporting on cases of“honor killings”. One of the findings of the thesis was that xenophobic and Eurocentric language is existing but rare. However the results showed a tendency in the Swedish newspaper media to sensationalize the“honor crime”. Such search for sensation might add negative attention to already vulnerable minority groups in the Swedish society.