Firm size, growth and financial constraints: Is Turkey special?
Firma büyüklüğü, büyüme ve finansal kısıtlamalar: Türkiye özel mi?
  1. Tez No: 384623
  2. Yazar: EKREM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. İZAK ATİYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler, Firma Büyüklüğü, Firma Büyümesi, Finansmana Erişim, Finansal Kısıtlamalar, Small and Medium-Size Enterprises, Firm Size, Firm Growth, Access to Finance, Financial Constraints
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tezde, firma büyüklüğü ve yaşının firma büyümesi ile ilişkisi ve finansal ve düzenleyici ortamın firma büyümesine olan etkileri Türk firmaları üzerine vurgu yapılarak incelenmektedir. Türk firmalarının çalışan sayısının büyüme oranlarının Türkiye ile benzer gelişmişlik düzeyindeki ülkelerin firmalarının çalışan sayısının büyüme oranı ile farklı olup olmadığı Enterprise Surveys verileri kullanılarak araştırılmıştır. Bir çok çalışma Türkiye'deki KOBİlerin büyüme önündeki en büyük engelin finansmana erişim olduğunu düşündüğünü öne sürer. Bu çalışma, Türkiye'deki finansal ve düzenleyici ortamın firma büyümesi üzerinde yarattığı etkilerin başka ülkelerden kayda değer şekilde bir fark yaratmadığını göstermektedir. Bunun yanı sıra, uluslararası seviyede görülen bu etkiler firma yaşı arttıkça azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I analyze the relationship of firm size and age with firm growth, as well as the effects of financial and regulatory environment on firm growth, with an emphasis on Turkish firms. Using the Enterprise Surveys' firm level data, I investigate whether Turkish firms are different than countries with similar development levels in terms of employment growth rates of firms. Studies suggest that SMEs in Turkey consider constraints on access to finance as a major obstacle on growth. This paper shows that the effects of financial and regulatory environment on firm growth in Turkey are not significantly different than other countries. Furthermore, I find that these effects that are present on international level diminish as firm age increases.