Globalization, global labor movement and transnational solidarity campaigns:A comparative analysis of three solidarity campaigns in Turkey
Küreselleşme, küresel emek hareketi ve ulusötesi dayanışma kampanyaları: Türkiye'den üç dayanışma kampanyasının karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 384624
  2. Yazar: EMRE EREN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. IŞIK ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Political Science, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Emek Hareketi, Dayanışma Kampanyaları, Globalization, Labor Movement, Solidarity Campaigns
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşme emeğin haklarını çok çeşitli boyutlarda tehdit etmektedir. Bu politikalar işsizliğin ve eşitsizliğin artması pahasına, işçi haklarını arka plana iterek ve finansal kriz riskini göze alarak uygulanmaktadır. Neo-liberal politikaların etkilerini aza indirme amacıyla küresel işçi sendikaları emekten yana sivil toplum örgütleriyle beraber kampanyalar düzenleyerek Ulusötesi Şirketleri temel işçi haklarına saygı göstermeye zorlamaktadır. Bu kampanyaların bir kısmı yerel ve küresel sendikalar asında ulus ötesi dayanışmayı geliştirerek başarı kazanabilmekte ve Ulusötesi Şirketleri anlaşma imzalamaya ikna edebilmektedir. Küresel Emek Hareketi uluslararası örgütler nezdinde lobi ve kampanyalarla küreselleşmeyi demokratikleşmek için de çaba göstermektedir. Tüm bu çabalar küreselleşme sürecinde zayıflayan küresel emek hareketinin yeniden gelişimine hizmet etme amacıyladır. Bu tez yakın dönemde yerel emek hareketinin küresel işçi hareketiyle işbirliği içinde gelişme göstermesini ele almaktadır. Bu işbirliği, emek haklarını yok sayan Ulusötesi Şirketlere karşı çıkmak için yeni stratejileri uygulamak için koşulları olgunlaştırmaktadır.Bu tezde Türkiye'de işçilerin Ulusötesi Şirketlerin tedarik zincirlerinde örgütlenme çalışmalarını desteklemek için örgütlenen üç ulusötesi dayanışma kampanyası incelenmektedir. Bunlar taşımacılık sektöründe UPS Türkiye Kampanyası (2010-2011), tekstil sektöründe DESA Kampanyası (2008-2009) ve kimya sektöründe Novamed Kampanyasıdır. (2005-2006) Bu kampanyalar temel taleplerine ulaşmalarına karşın kampanya sonrası dönemde değişen sonuçlardan ötürü farklılıklar göstermektedir. Bu farklılıklar yerel sendikanın toplusözleşme hakkını yitirmesinden toplusözleşme imzalamasına kadar değişim göstermektedir. Bu tez, yerel mücadele ile ulusötesi dayanışma kampanyasının birleşmesi halinde yasal engelleri ve işverenlerin sendika karşıtlığını aşabileceğini savunmaktadır. Ayrıca kampanyaların stratejilerini ve kapasitelerini ele alarak dinamiklerini çeşitli açılardan incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Forces of globalization challenge labor rights in multiple dimensions. These policies are implemented at the expense of increasing inequalities and unemployment, curtailing labor rights, and enhancing the risks of financial crises. Aiming to diminish the impact of neoliberal policies, global unions conduct campaigns endorsed by pro-labor civil society organizations to force transnational corporations (TNCs) to respect core labor rights. Some of these campaigns succeed in strengthening transnational solidarity among local and global unions, and facilitate the persuasion of the TNCs to sign Agreements. Global labor movement also pursues to democratize globalization relatively via lobbying and campaigning at the level of international organizations. All these efforts serve for a renewal of the global labor movement in an environment where it has been weakened by the globalization process. This thesis examines some of the recent processes where local labor movement is empowered, acting in collaboration with the global labor movement. This collaboration, in turn, provides a fertile ground for adopting new strategies to challenge the TNCs which tend to curtail labor rights. This thesis focuses on three distinct transnational solidarity campaigns conducted to support organizing efforts of Turkish workers in supply chains of the TNCs, namely UPS Turkey campaign (2010-2011) in transportation sector, DESA campaign (2008-2009) in textile sector and Novamed Campaign (2005-2006) in chemical sector. These cases are interesting not only because of their common success in attaining the unions' basic demands, but also because of their varying outcomes in the context of post-campaigning processes. The variation is placed between local union's losing its rights to bargain and the local union's signing a collective agreement. This thesis argues that these campaigns might overcome legal barriers and anti-union attitudes of employers by combining local struggles with transnational solidarity campaigns. It, then, explores the dynamics of these campaigns, comparing them with respect to their strategies and capacities in multiple fronts.