Adverse effect of high phosphorus on plant zinc concentration expressed differently in wheat plants grown in soil and nutrient solution
Yüksek dozda uygulanan fosforun bitki çinkosu üzerine olumsuz etkisi toprak ve besin çözeltisinde büyüyen bitkilerde farklı ortaya çıkmaktadır
- Tez No: 384631
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Fosfor, çinko, kök, mikoriza, buğday, Phosphorus, zinc, root, mycorrhiza, wheat
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bilimleri ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Çinko (Zn) eksikliği, tarımsal topraklarda üretimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen global bir mikroelement eksikliğidir. Çinko eksikliğinin yaygın şekilde görülmesinin en önemli nedenlerinden biri de, kökler yoluyla alımı sırasında çinkonun diğer elementlerle, özellikle de fosfor (P) ile etkileşimidir. Bu çalışmada, toprak ve su kültürü denemelerinde buğdayların artan P ve farklı Zn durumlarında, Zn alımının, yeşil aksam ve dane çinko konsantrasyonlarının nasıl etkilendiği incelenmiştir. Toprak denemelerinin bir bölümü otoklavlı (steril) toprakta gerçekleştirilmiştir. Normal toprakta yürütülen denemelerde artan fosfora bağlı olarak dane ve yeşil aksam Zn derişimlerinde önemli ölçüde düşüşler gözlendi. Düşük Zn koşullarında artan P uygulaması verimde düşüşlere sebep olurken çinko eksikliği semptomlarının şiddetlenmesine neden oldu. Normal toprakta, fosfor oranlarındaki yükseliş, köklerdeki mikoriza gelişimini ciddi şekilde baskıladı. Steril edilmemiş toprakta alınan sonuçlara rağmen, otoklavlı toprakta (mikorizasız durumda), bitkilerin çinko oranlarının yükselen fosfor miktarından çok az etkilendiği gözlendi. Su kültüründe ise, fosforun yükselmesi çinko derişimlerini etkilememiş; hatta bu elementin alınmasını hızladırmıştır. Bu bulguların ışığında, P uygulaması su ya da toprak kültüründe çinkonun kimyasal çözünürlüğüne veya çinkonun kök alımına doğrudan hiç bir olumsuz etkisinin olmadığı söylenebilir. Artan fosforun çinko alımı üzerindeki azaltıcı etkisinin güçlü olasılıkla rizosferdeki mikoriza aktivitesi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Zinc (Zn) deficiency is a global micronutrient deficiency in agricultural soils. One of the major causes of the widespread occurrence of Zn deficiency is related to its interactions with other nutrients during root absorption, especially with phosphorus (P). In this study, soil and nutrient solution culture experiments were conducted on wheat to examine how increasing P supply affects root Zn uptake and shoot and grain Zn concentrations of plants which were grown under different Zn treatments. Part of the soil experiments has been realized by using autoclaved (sterilized) soils. In the experiments with native soil, there were substantial decreases in shoot and grain Zn concentrations by increasing P applications. Under low Zn supply, increasing P supply also caused decreases in yield and promoted expression of Zn deficiency symptoms. Treatment of the native soil with increasing P supply also resulted in significant depression in mycorrhizal inoculation of roots. In contrast to the results obtained with native soil, Zn concentrations of the plants were slightly affected by increasing P supply when grown in sterilized soil (without mycorrhizae). In case of nutrient solution, enhancements in P supply had either no effect or even stimulated root Zn uptake. Based on these findings, it is suggested that high P itself in nutrient or soil solution has not an adverse effect on chemical solubility or root uptake of Zn in soils. The well-documented reducing effect of increasing P supply on root Zn uptake is most probably related to decline in mycorrhizal activity in rhizosphere.