Habermas and Viroli on constitution and patria: A defense of constitutional patriotism
Habermas ve Viroli anayasa ve yurt üzerine: Anayasal yurtseverliğin bir savunması
- Tez No: 384630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: cumhuriyetçi yurtseverlik, Maurizio Viroli, cumhuriyetçilik, Jürgen Habermas, anayasal yurtseverlik, republican patriotism, Maurizio Viroli, republicanism, Jürgen Habermas, constitutional patriotism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma anayasal yurtseverliği cumhuriyetçi yurtseverlikten farklı kılan nedir temel sorusundan yola çıkarak Viroli‟nin cumhuriyetçi yurtseverlik ve Habermas‟ın anayasal yurtseverlik kavramlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Viroli‟nin savunduğu, Habermas‟ın anayasal yurtseverliğinin, cumhuriyetçi yurtseverliğin bir biçimi olduğu iddiası bu tezin ana motivasyonunu teşkil eder. Viroli‟nin iddiasına karşı bu tezin temel argümanı Habermas‟ın anayasal yurtseverlik teorisinin cumhuriyetçi yurtseverlik içerisine dahil edilemeyeceği ve bu kavram altında düşünülemeyeceğidir. Öncelikle, Viroli‟nin inşa ettiği haliyle cumhuriyetçi yurtseverliğin başlıca dayanakları Machiavelli ve Rousseau iken, Habermas‟ın anayasal yurtseverliği, kaynağını bilhassa Kant‟tan ve Hegel‟den alır. İkinci olarak, cumhuriyetçi yurtseverlik bir tür ulus-öncesi [pre-national] bağlanmayı geri getirmeyi amaçlarken, anayasal yurtseverlik ulus-ötesi [post-national] aidiyetlerin arayışının bir temsilcisidir. Değinilecek bir diğer önemli nokta ise, Viroli‟nin cumhuriyetçi yurtseverliğinin retorik yoluyla yurttaşların kalbine ulaşarak, onlara ülkelerine karşı sevgi ve tutku beslemelerini ve tarihleriyle gurur duymalarını önermesi, ve buna karşılık Habermas‟ın,“iletişimsel akıl”ve“söylem etiği”teorilerini uygulayarak, anayasal yurtseverlik şemsiyesi altında kendi travmatik tarihiyle kamusal olarak yüzleşebilen yurttaşlardan oluşmuş rasyonel bir gelenek-sonrası toplum [post-conventional community] inşa etmesidir. Son olarak, Viroli‟nin cumhuriyetçi yurtseverliğini ulusal kimliği nasıl aşabiliriz sorusuna cumhuriyetçi gelenek içerisinden verilen bir yanıt olarak düşünebilirken, Habermas‟ın anayasal yurtseverliğini, Habermas kendisini bu gelenekten tamamen soyutlamasa da, cumhuriyetçiliğin bir tür eleştirisi olarak okuyabiliriz. Dolayısıyla, kavramlar arasındaki benzerliklerin ve örtüşmelerin farkında olarak, bu çalışmanın asıl amacı, anayasal yurtseverliğin hangi açılardan cumhuriyetçi yurtseverlikten ayrılabileceğini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore Viroli‟s republican patriotism and Habermas‟s constitutional patriotism by starting off from the fundamental question what makes constitutional patriotism different from republican patriotism. The main motivation of such an examination comes from Viroli‟s argument that Habermas‟s constitutional patriotism is a version of republican patriotism. Against Viroli‟s claim, the main argument of this thesis is that Habermas‟s theory of constitutional patriotism cannot be incorporated and assimilated into a form of republican patriotism. Firstly, republican patriotism, the one constructed by Viroli, is highly based on the republicanism of Machiavelli and Rousseau, while Habermas‟s constitutional patriotism draws mostly from Kant and Hegel. The second point explored is the distinction between republican patriotism which aims to bring back pre-national form of attachment, and constitutional patriotism that represents the search for post-national allegiances. The next emphasis is on the republican patriotism of Viroli that suggests rhetoric to reach citizens‟ hearts to instill love and passion for a country and pride for its history. Habermas, on the other hand, tries to apply his“communicative reason”and“discourse ethics”to construct a rationally oriented post-conventional community organized under the umbrella of constitutional patriotism in which citizens publicly confront their traumatic past. Finally, whereas Viroli‟s republican patriotism can be considered as an answer given from the republican tradition to the question of how to overcome national identity, Habermas‟s constitutional patriotism can be read as a critique of this tradition although he does not completely isolates himself from republicanism. Hence, recognizing the similarities and overlaps between these concepts, the main purpose of this paper is to point out in what respects constitutional patriotism is distinguished from republican patriotism.