Energy security for the European Union and Turkey: Harmony or discord: A critical game of mutual benefits
Türkiye ve Avrupa Birliği için enerji güvenliği: Uyum veyahut uyumsuzluk:Karşılıklı çıkarların kritik oyunu
  1. Tez No: 384635
  2. Yazar: ECE ÇAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Enerji Güvenliği, Türkiye'nin Rolü, Hükümetlerarasıcılık, Türkiye'nin üyeliği, Rusya, Boru Hatları, Enerji Yolları, Doğu Avrupa Ülkeleri, European Union, Energy Security, the Role of Turkey, Intergovernmentalism, Turkish Membership, Russia, Pipelines, Energy Routes, Central Eastern European Countries
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüz uluslararası sisteminde enerji konusu enerji zengini ve enerjiye bağımlı ülkeler için çok önemli bir yere sahip. Rusya gibi ülkeler enerji bakımından oldukça zengin ve bu durum Avrupa ülkeleri gibi enerji için dışa bağımlı ülkeleri kritik bir pozisyona sokuyor. Bunun sonucunda Avrupa Birliği'nde enerji güvenliği tartışmaları gün geçtikçe artıyor; ülkeleri enerji kaynaklarının güvenliği konusuna odaklanmaya zorluyor. Artan enerji ihtiyacı ve azalan yerli üretim Avrupa Birliğini daha da zor bir duruma sokuyor. Enerji kaynakları için Rusya'ya olan bağımlılığı azaltmak için, Avrupa Birliği ve üye devletler alternatif enerji kaynakları ve yolları bulmak zorundalar. Bu gerçekle birlikte, Türkiye'nin Avrupa Birliğinin enerji güvenliğindeki yeri kritikleşiyor; Türkiye Avrupa ve enerji kaynakları arasında adeta bir görevi görüyor ve hatta ileride Avrupa'nın dördüncü enerji arteri olabilir. Hatta Türkiye bunu tam üyelik süreci için kullanabilir. Ancak, Avrupa Birliği bütünleşik bir yapı değil ve üye devletler farklı görüşlere ve karar mekanizmalarına sahipler. Bu sebepten dolayı, her üye devlet Türkiye'nin enerji güvenliğindeki yeri hakkında farklı bir bakış açısına sahip. Yine de Türkiye'nin rolünün önemi inkâr edilemez, bu yüzden Avrupa Birliği, enerji konusunda kararlar alırken Türkiye'nin rolünü göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
The issue of energy plays a critical role for energy-rich and energy-dependent countries in today's international political system. Countries like Russia have an abundance of energy resources, and this situation has resulted in European energy-dependent countries being cast into a critical position. As a result, energy security debates within the EU have increased dramatically and have caused countries to focus on the security of energy resources. Increasing energy demands and decreasing domestic production places the EU in a very difficult position. In order to lessen the dependency on Russia for energy resources, the EU and member states have had to seek alternative energy resources and energy routes. Given this reality, the role of Turkey in EU energy security has become very critical, as Turkey is a geographically bridge linking energy resources and the EU. Furthermore, it can be a fourth artery for the EU and Turkey can take advantage of this role as it applies for EU membership. However, the EU is not a unified body, and member states have different perspectives and decision making mechanisms. It is for this reason that every member state holds a different opinion about the role of Turkey in relation to the issue of energy. However, that Turkey is a crucial player in this arena crucial role is undeniable, so the EU has to consider Turkey's role and make necessary arrangements before making energy security decisions.