Cooperative bargaining and coalition formation
Birlikte pazarlık ve koalisyon
  1. Tez No: 384636
  2. Yazar: KUTAY CİNGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlık, Kollektivizm, Bireysellik, Lobi, Koalisyon, Bargaining, Collectivism, Coalition, Lobby, Individualism
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezde koalisyon oluşumu ve birlikte pazarlık arasındaki ilişki araştırılıyor. Her bir oyuncunun tek tepeli simetrik tercihleri olan temel bir pazarlık modeli tanımlanıyor. Oyunculardan koalisyon oluşturması isteniyor. Daha sonra bu koalisyonu temsil eden simetrik tek tepeli tercih, dışsal bir sosyal seçim kuralı ile oluşturuluyor. Önceden belirlenmiş bir yönetici ile koalisyonu temsil eden simetrik tek tepeli tercihin pazarlık yapılacaği belirtiliyor ve bu pazarlık sonucu dışsal bir pazarlık kuralı ile belirleniyor. Ortaya çıkan pazarlık sonucu her bir ajanın pazarlık sonucu oluyor. Çalışmanın amacı, pazarlık sürecinin koalisyon oluşumuna etkilerini ve bütün toplumun üyesi olduğu bir koalisyonun nasıl oluşturulabileceiğini araştırmak. Tezin ilerleyen kısımlarında, temel pazarlık modelinde bazı değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliğin amacı farklı modeller üzerinde pazarlık sürecinin koalisyon oluşumuna etkilerini araştırmak.
Özet (Çeviri)
In this study, I am working on the relationship between coalition formation and bargaining. More speci fically, I use a baseline cooperative bargaining model in which a group of agents with symmetric single peaked preferences form coalitions to bargain with a principle. I use this model to study the e ffects of the underlying bargaining process on the structure of the coalition formed by the agents, and to classify the properties that form a grand coalition. Later on, I also introduce an alternative cooperative bargaining model to understand the connection between the bargaining process and coalition formation.