Mizahi illüstrasyonla, sosyal politik kültürel artistik sorgulamalar
Social, political and cultural artistic questioning via satirical illustrations
  1. Tez No: 384653
  2. Yazar: FAHRİYE ÇITAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET ÖZET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Satirik, Mizah, Afiş, Protesto, Aktivist. ather than the past, Graphic Design, Illustrations, Satirical, Humour, Design, Questioning, Wall advertisement, Protest, Activist
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Baskılar altında düşüncelerini ifade edemeyen insanların en güçlü silahı mizahtır. Mizah ile kilitlenmiş kapılar açılır. Mizah, hürriyetin çocuğudur… Düşüncelerin her türlü sansüre uğradığı baskı devirlerinde fıkralar, nükteler, kulaktan kulağa söylenir, çizgiler elden ele gezer, hafızalar ve gözlerin vefasının kutsal emaneti olur ve özgürlük kavgasını yapanlar, baskıya karşı gelenler baskıyı yıkabilmek için mizahın kudretinden yararlanır. Sanata, mizaha vurulan kelepçeler ise toplumsal çölleşmeye yol açar. İllüstrasyon görsel bir biçimdir, hem bilgiyi hem de mesajı biçime dönüştürerek iletir. İllüstrasyon resim sanatının abartılı ya da doğada benzeri görülemeyecek ve deneysel olarak kurgulanamayacak kompozisyonların resmedilmesi demektir. Gerçekçi resim sanatının bir dalı sayılabilir. Genellikle reklam, eğitim ve fantastik anlatımlara destek olarak çizilir veya bizzat kendisi sanatsal çalışma olarak tasarlanır. Grafik sanatlarının bir kolu olan illüstrasyon da her dilden, ırktan ve kültürden insanların, başka herhangi bir öğeye gerek duymadan bir anlam çıkarmasını amaçlar. Asıl amacı bir fikri daha etkili ve verimli açıklamak, aydınlatmaktır. Teknolojinin gelişmesi ve yeni Dünya sektörlerinin artmasıyla grafik ve illüstrasyon sanatçıları da kendilerine yeni bir yol çizmiş, bireysel stiller ve teknikler yaratmış ve geçmişe oranla daha fazla olanağa sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
Humour is the most powerful weapon of people when the time that they can not express their thoughts under pressure. Humor opens the locked doors. Humour is the child of freedom… On the period of oppression when the ideas were exposed to any kind of censorship; jokes and wits being told ear to ear or drawings being passed from hand to hand, they become holy relics to the fidelity of memory and eyes. Those who come against oppression and struggle for freedom, benefit from the power of humour to demolish the oppression. The handcuff on humour and art will cause to social languish and vanishing. Illustration is a visual format that transmits the information as well as the message by converting them. It may be considered as a branch of realistic paint art which provides painting of exaggerated compositions or those can not be seen at nature and can not be fictionalized experimentally. Generally it can be drawn to support the advertorial, educational and fantastic narrations or designed as a work of art itself. Illustration as a branch of graphic arts aims inference of the people of all languages, races, and cultures needless of any other item. The main objective of it is to explain and clarify an idea more efficiently and effectively. The development of technology and the new worlds' rise of sectors, the graphic and illustration artists have chance to draw a new way in order to create individual styles and techniques which has had more opportunities rather than the past.