Sınıf öğretmenlerinin örgütsel muhalefet, örgütsel politika ve politik davranış algıları arasındaki ilişki
The relationship among the organizational dissent,organizational policies and political behaviour perceptions of classroom teachers
  1. Tez No: 384699
  2. Yazar: MÜMİN ALİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY SEZGİN NARTGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Muhalefet, Örgütsel Politika, Politik Davranış, İlkokul, Öğretmen, Organizational dissent, Organizational policy, Political behavior, Primary school, Teacher
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bolu ili merkez ve diğer ilçelerde görev yapan sınıf öğretmenlerinin örgütsel muhalefet, örgütsel politika ve politik davranış algılarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin örgütsel muhalefet ile örgütsel politika ve politik davranış algıları belirlenmiş, öğretmenlerin demografik bilgilerinin bu algılar üzerinde etkisi olup olmadığı tespit edilmiş, örgütsel muhalefet, örgütsel politika ve politik davranış algıları arasındaki ilişki incelenmiştir.İlişkisel tarama modeli ile yürütülmüş olan bu araştırmanın evrenini, 2013–2014 eğitim öğretim yılında Bolu ili merkez ve ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. 2013–2014 eğitim öğretim yılında evrende bulunan öğretmen sayısı 652'dir (Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü). Bu doğrultuda çalışma, evrenin tümü üzerinde uygulanmış olup örneklem belirleme yoluna gidilmemiştir. Ancak bu öğretmenlerden 261'inden geri dönüş sağlanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler“IBM SPSS Statistic 20”paket programına işlenmiş ve araştırma ile ilgili veriler çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ise Kolmogorov-Smirnov testi, frekans, yüzde, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Rho korelasyon analizi ve basit regrasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin örgütsel muhalefet algıları incelendiğinde en yüksek ortalamanın“çoğunlukla”düzeyinde 'kişisel nedenler' alt boyutunda olduğu, en düşük ortalamanın ise“nadiren”düzeyinde 'haber uçurma' alt boyutunda olduğu görülmektedir. Çalışmaya katılan sınıf öğretmenlerinin toplam ölçek puanındaki ortalamalarının ise“ara sıra”düzeyinde olduğu görülebilmektedir. Öğretmenlerin örgütsel politika ve politik davranış algıları incelendiğinde en yüksek ortalamanın“kısmen katılıyorum”düzeyinde 'örgüt politikaları ve uygulamaları' alt boyutunda olduğu, en düşük ortalamanın ise“hiç katılmıyorum”düzeyinde 'çıkarcılık' alt boyutunda olduğu görülmektedir. Çalışmaya katılan öğretmenlerin toplam ölçek puanındaki ortalamalarının ise 'kısmen katılıyorum' düzeyinde olduğu görülmektedir. Bu durumda araştırmaya katılan sınıf öğretmenlerinin, örgütsel politika ve politik davranış algılarının kısmen katılıyorum düzeyinde olduğu söylenebilir.Örgütsel muhalefet algıları ile örgütsel politika ve politik davranış algıları demografik bilgilere göre incelenmiş, öğretmenlerin cinsiyet, yaş, hizmet yılı, sendika üyeliği, öğrenim durumu ve çalıştıkları yerleşim yeri değişkenlerine göre öğretmen algıları 'çıkarcılık' alt boyutunda anlamlı fark ortaya çıkarmıştır.Ayrıca örgütsel muhalefet ile örgütsel politika ve politik davranış algıları arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to expose the classroom teachers' perceptions about organizational dissent, organizational policies and political behavior, working in Bolu and in other provinces Bolu. For this purpose the perception of organizational dissent, organizational politics and political behavior were determined, the demographic information of the teachers are established whether they have an effect on these perceptions, the relationship between organizational politics and political behavior were examined.The classroom teachers, who work in Bolu province and in the other provinces in the public primary schools of Ministry of Education in 2013-2014 academic year, were the center of this research studied with relationally browsing modal? The number of the teachers were 652 in 2013-2014 academic year (Directorate of National Education of Bolu). Accordingly this study was conducted with the entire population, sampling was not used. However 261 answered the teachers. The data obtained in the study was processed in 'IBM SPSS Statistic 20' packet programme and the data related with the study were analyzed. During the analysis Kolmogorov-Smirnov test, frequency, percentage, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman Rho, correlation analysis, simple regression analysis were used. When the organizational dissent perceptions of the teachers are examined the highest mean score was 'mostly' level at the subscale of 'personal reasons', the lowest mean score was 'rarely' at the subscale of 'send a message'. The average mean score of the total scale of the teachers, participated in the study, was at the 'occasionally' level. When perceptions of the organizational politics and political behavior of teachers were examined, the highest mean score was 'partly agree' on subscale of 'organization policies and practices', the lowest mean score was 'disagreed' on the subscale of 'self-interest'. The mean score of the scale score of the teachers participated in the study was at 'partially agree'. In this case the perception of organizational politics and political behavior of teachers participated in the study are on the level of 'partially agree'. The perception of organizational politics and political behavior were analyzed, according to the gender, age, years of service, union membership, education and locations of teachers they work revealed significant differences on the lower level of 'self-interest'.In addition a statistically meaningful in a positive direction and a medium level relationship was found between teachers' organizational dissent with organizational policies and perceptions of their political behavior.