İlköğretim okul yöneticilerinin örgütsel sosyalleşme düzeyleri
Organizational socialization levels of primary school principals
  1. Tez No: 384698
  2. Yazar: MELİKE DEMİRKART
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHRİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sosyalleşme, İlköğretim Okulu, İlköğretim Okulu Yöneticisi, Organizational Socialization, Primary School, Primary School Principal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim okul yöneticilerinin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin iş doyumu, motivasyon, örgütsel bağlılık ve örgütsel kabullenme boyutlarında belirlenmesi ve yöneticilerin kişisel özelliklerinin örgütsel sosyalleşmeleri ile ilişkisinin olup olmadığının tespit edilmesidir. Araştırmanın evrenini 2010-2011 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Sultanbeyli ilçesi sınırları içerisinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmada evrenin tamamına ulaşıldığı için örneklem alma yoluna gidilmemiştir. Araştırmada kullanılan anket formu 132 yöneticiye araştırmacı tarafından dağıtılmıştır. 101 anket geçerli olarak toplanarak araştırma verileri oluşturulmuştur. Araştırma verilerinin istatistiksel analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve Tukey Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre şu şekilde özetlenebilir: İlköğretim okullarındaki yöneticilerin örgütsel sosyalleşme düzeyleri, kullanılan ölçeğin alt boyutlarına göre ele alınmıştır. Yöneticilerin görüşlerine göre bağlılık boyutu diğer boyutlara göre daha yüksek seviyededir. İş doyumu, bağlılık, motivasyon ve kabullenme boyutlarında sosyalleşme düzeyleri“sık sık”düzeyindedir. Araştırmaya katılan yöneticilerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinde yaş, mesleki kıdem, yönetici olarak toplam hizmet yılı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to define the job satisfaction, motivation, organizational commitment and organizational acceptance dimensions of the Primary School Principals Organizational Socialization Levels and shows the relationship between their individual characteristic and social level. The database of the thesis is based on the survey with Primary School Principals Istanbul Sultanbeyli, observed in the years 2011-2012. In this study the general findings of the surveys are used, therefore the sample method was not used. The researcher made a survey with 132 managers and used the 101 valid surveys as database of this thesis. The frequency, percentage, arithmetic average, average, standard deviation, t-test, one-way analysis of variance and Turkey test was used as a statistical analyze method for the research database. Organizational socialization levels of primary school principals were evaluated according to thesub-dimensions on the scale. Research findings could be summarized as follow; the dedication dimensions are upper than other dimensions for the principals. The socializing levels on the survey show, job satisfaction, motivation, commitment and acceptance dimensions arecategorized as“often”. The important differences were observed between participantsaccording to their ages, professional seniority, and total service years as a manager.