Öğrencilerde milli kimlik kavramı ve T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin milli kimlik kazanımına etkisi
National identity awareness in students and the impact of TR Revolution History lesson on national awareness acquisition
- Tez No: 384704
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli Kimlik Bilinci, T.C. İnkılâp Tarihi, Ders
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, liselerde eğitim gören öğrencilerde milli kimlik bilincini ölçmek ve liselerde T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi eğitiminin milli kimlik bilincine etkisini öğrenci görüşlerine göre ortaya koymaktır. Araştırmaya katılan öğrencilerin T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin milli kimlik bilinci oluşturmadaki rolüne ilişkin görüşleri incelenmiş, öğrencilerin öğrenim gördükleri coğrafi bölge, okul türü ve cinsiyet değişkenlerine göre görüş farklılıkları ortaya konulmuştur. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinde belirlenen farklı iki türdeki yedi lisede ve farklı alanlarda öğrenim görmekte olan 984 Lise 3. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Öğrenci görüşlerini tespit etmek amacıyla 32 soruluk bir anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılıkların ortaya konulmasında t-testi ve Post - hoc testlerinden Tamhane's t-2 testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre öğrenci görüşlerinde, öğrenim görülen okul türü, okulların yer aldığı bölge ve cinsiyet değişkenlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrenci görüşlerinden yola çıkarak, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersinin öğrencilerde milli kimlik bilincinin gelişmesine olumlu etki ettiği ve bu dersin milli kimlik bilinci oluşturmada gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to measure the national identity consciousness of high school students and state the effects of training Turkish Republic History Revolution and Kemalism subject to the national identity consciousness acording to students' views. The views relating to the Turkish Republic History Revolution and Kemalism subject's role of having the national identity consciousness have been observed and seen that there are discrepancies between the views that changes according to geographical regions and kind of school that students study and also gender variations of the students. In the research screening model was used. 984 11th grade students in 2013-2014 academic year identified from two different kinds of seven high schools and studied different branches in seven regions of Turkey are the sample of this study. A questionnaire with 32 questions was carried out to determine the views of the students. The datas were analyzed by using statistical package for the social sciencies (SPSS) programme. t-test and Tamhane's t-2 test of Post-hoc tests were made to state the differences between the groups. Considering the results obstained in the research, statistically there are meaningful differences between the students' answers which change according to the kind of school, the region and gender. As a result of the students' views, Turkish Republic History Revolution and Kemalism subject has positive effects and it is necessary for having national identity consciousness. Key Words : National identity consciousness, Turkish Republic History Revolution and Kemalism subject, The lesson.