Zihinsel yetersizliği olan çocuklara günlük yaşam becerilerinin öğretiminde video ile model olma ve şarkıyla desteklenmiş video modelin etkililik ve verimliliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effectiveness and productivity of video modeling and video modeling through songs in teaching daily living skills to children with intellectual disability
  1. Tez No: 384707
  2. Yazar: TUĞBA ERTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SERKAN ECE, YRD. DOÇ. AHMET YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Video Model Olma, Özel Eğitim ve Müzik, Zihinsel Yetersizlik, Günlük Yaşam Becerileri, Video Modelling, Special Education and Music, Mental Disability, Daily Living Skills
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı zihinsel yetersizlik gösteren çocuklara günlük yaşam becerilerinin öğretiminde video model olma öğretimi ve şarkıyla video model olma öğretiminin etkililik ve verimliliklerinin incelenmesidir. Araştırmada, tek denekli araştırma modellerinden uyarlamalı dönüşümlü uygulamalar modeli kullanılmıştır. Araştırma orta düzeyde zihinsel yetersizlik tanısı almış 14-21 yaş aralığında dört öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada uzman görüşleri doğrultusunda günlük yaşam becerileri arasından birbirinden bağımsız ve eşit zorluk düzeyinde olan“kazak katlama ve ayakkabı boyama”becerileri seçilmiştir. Öğretim planı kapsamında, belirlenen becerilere ait beceri basamakları oluşturulmuş, bu becerilere ait şarkı sözleri yazılarak yine uzman görüşleri ile beceriler ve sözler arasındaki paralellikler sağlanmış, değerlendirilmiştir. Son aşamada ise, tamamlanan sözler bestelenerek, becerilere ait basamaklarla da paralellik gösterecek şekilde videoya yerleştirilmiştir.Araştırma sonunda, şarkıyla video modelin, video model olma öğretim yöntemine göre daha etkili ve verimli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was aimed at examining the effectiveness and productivity of video modeling and video modeling through songs in teaching daily living skills to the children with intellectual disability. In the research, adapted alternating treatments design was used from among single subject research designs. The subject of the research consists of four students between the ages of 14 and 21 who have got intellectual disability children. In the research,“folding sweater and shining shoes”being independent from each other and having equal diffculty level among daily living skills in line with expert opinions were selected. In the scope of training plan, skill steps for determined skills were developed and lyrics for these skills were written and parallelism between these lyrics and skills were provided and evaluated with expert opinions.At the last stage, completed lyrics were composed and were put into a video so as to show parallelism with steps for skills.At the end of research, the song's video models, according to the video modeling teaching methods have been shown to be more effective and efficient.