Fiziksel etkinlik kartlarına ilişkin görüşler ve kartların öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor dersine yönelik tutumlarına etkisi
The views towards physical activity cards and the effects of cards on the attitudes of students towards Physical Education and Sport course
- Tez No: 384708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE DİLŞAD MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Etkinlik Kartları, Beden Eğitimi ve Tutum, Physical Education Cards, Physical Education and Attitude When parent's views were analyzed
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokulda Beden Eğitimi ve Spor derslerinde kullanılan fiziksel etkinlik kartlarının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına etkisini inceleyerek, kartlara ilişkin öğrenci, veli ve öğretmen görüşlerinin belirlenmesidir.Araştırmada nitel ve nicel boyutları içeren karma model kullanılmıştır. Bu bağlamda, nicel boyutta deney-kontrol gruplu ön test-son test modeli, nitel boyutta ise olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmaya 2012-2013 öğretim yılında Zonguldak İli Gökçebey İlçesinde bulunan bir ortaokulun 5. , 6. ve 7. sınıflarında okuyan öğrenciler katılmıştır. Deney grubunda 153, kontrol grubunda ise 150 öğrenci bulunmaktadır. Nicel veriler“Beden Eğitimi ve Sporda Tutum Ölçeği”, öğrenci ve veli görüşleri anket formları kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler beden eğitimi öğretmenlerinin günlüklerinden elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, nitel boyut için betimsel analiz, nicel veriler için %, frekans ve tekrarlı ölçümler için iki faktörlü varyans analizi kullanılarak çözümlenmiştir.Fiziksel etkinlik kartlarının öğrencilerin derse yönelik tutumlarına etkisine bakıldığında, süre x grubun ortak etkisinde anlamlı farklılığa ulaşılmıştır. Bu sonuca göre, deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin almış olduğu eğitim, programın öncesindeki ve sonrasındaki tutum düzeyinde son-test lehine anlamlı bir farklılığa yol açmıştır. Buna karşılık farklı gruplarda bulunmanın öğrencilerin tutum puanları üzerinde anlamlı farklılığa yol açmadığı belirlenmiştir. Beden eğitimi derslerinde kullanılan kartlar hakkında öğrenci görüşleri araştırıldığında, öğrencilerin büyük çoğunluğunun, kartlarla ders işlemenin derslerde farklılık yarattığı, hoşlarına gittiği ve zevk aldıkları, derse katılımlarını arttırdığı ve yararlı olduğu, kartların hareket becerilerini ve kendilerine güveni geliştirdiği, kartları uygularken zorlanmadıklarını, işbirliği içerisinde hareket etmelerini sağladığı ve dersi daha eğlenceli hale getirdiği yönünde görüş bildirmişlerdir.Veli görüşleri incelendiğinde, velilerinin çoğu, çocuğunun derslerde kullanılan yöntemler ve kartların içeriği hakkında bilgisi olduğunu, çocuklarının ders hakkında kendileriyle konuştuğunu, kartların eğitim ve öğretimi desteklediğini, kartların kullanımının çocuklarının derse karşı ilgisini değiştirdiğini, kartlar derste kullanıldıktan sonra çocuklarının spora daha fazla ilgi duymaya başladıklarını, derslerin çocukların fiziksel gelişimine katkı sağladığını ve çocuklarının kendini daha iyi ifade etmesini sağladığını belirtmişlerdir.Beden öğretmenlerinin görüşlerine göre, kartların büyük çoğunluğunun öğrenci düzeyine uygun olduğu ve kartları rahatlıkla anladığı, öğrencilerin grup ve bireysel olarak katılım gösterdiği, materyal kullanımının yüksek düzeyde olduğu, öğrencilerin tamamına yakınının eğlediği, çoğunluğun saygılı olduğu, genelin verilen güvenlik önlemlerine uyduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of physical activity cards on the attitudes of the students towards the lesson and to determine the views of the students, parents and teachers regarding the cards.Mixed model which includes both quantitative and qualitative research was used in the study. In this respect, pre-test post-test model with experiment-control group was used for quantitative research and phenomenology model was used for qualitative research. The students from 5th, 6th, 7th grades of one of the school situated in Zonguldak Province Gökçebey District were participated within this study in 2012-2013 education year. There were 153 students in experiment groups and 150 students in control group.The quantitative data were gathered by using“Physical Education and Sport Attitude Scale”, questionnaire forms to determine the views of students and parents. Diaries of physical education teachers and were used for gathering qualitative data. The data were gathered by the diaries of the teachers were analyze by using descriptive analysis. Percentage, frequency and two way repeated measures analysis of variance techniques were used to analyze the quantitative data. The effects of physical activity cards on the attitude of the students towards the lesson were analyzed, a significant difference was seen on the main effect of time x group. According to this result, the education that students in both experiment and control group took, created a significant differences on the attitude level before and after the program. However, being a part of different groups did not create any differences on the attitude scores of the students.When students' views about cards used in physical education lessons were analyzed, the most of the students stated that cards made differences in lessons, they liked the lessons and enjoyed having lessons with these cards, having lesson with cards increased their participation to lessons, the cards improved their movement skills and their self-confidence, they did not have any difficulties in practicing these cards, having lesson with these cards provided them to move in cooperation and to make the lesson more enjoyable.