24. dönem TBMM'de grubu olan siyasi partilerin sosyal politika yaklaşımları
Social policy approaches of the political parties which have the group in TGNA during 24th period
- Tez No: 384711
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAŞAR HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Social State, Social Polic, 24th Period TGNA, Political Party Program, Legislative Proposal
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
Tüm vatandaşlar için ve en önemlisi dezavantajlı gruplar olarak nitelendirilen çocuk, kadın, yaşlı, engelliler ve gençlerin bakımı ve korunmasına duyulan ihtiyaçtan ortaya çıkan; sosyal adalet ve eşitliği sağlamaya yönelik hizmetlerin bütünü olarak nitelenen sosyal politika uygulamaları günümüz devletlerinin en önemli çalışma alanlarından birisidir. Devletin varlığı onu yücelten insan topluluğunun mutluluk ve huzuruna bağlıdır. İnsan haklarının ön planda olduğu demokratik bir toplumun gerekleri dezavantajlı grupların haklarının iyileştirilmesini gerektirmektedir. Sosyal devlet kavramının önem kazandığı 21. yüzyılda, devletleri yöneten iktidar partileri, yasama görevi içerisinde önemli vazifeleri olan muhalefet partileri sosyal politika programları ile bu işlevi yürütmeye çalışmaktadırlar. Araştırma konumumuz çerçevesinde devlet, sosyal devlet, sosyal politika kavramlarına değinilerek Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar olan süreçte sosyal politikalara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. 24. Dönem TBMM'de grubu olan Hükümeti temsil eden AK Parti'nin kanun tasarıları, muhalefet partisi konumunda olan CHP, MHP, Nisan 2014'e kadar BDP ve bu tarihten sonra HDP'nin sosyal politika alanındaki kanun teklifleri ele alınarak partilerin sosyal politika yaklaşımları karşılaştırılmaya çalışılmıştır.24. Dönem TBMM'de tüm siyasi parti grupları ve milletvekilleri tarafından sosyal politikaya ilişkin verilen önerilerin detaylı listesi oluşturularak hükümetin ve partilerin çalışmaları değerlendirilmiştir. Toplumsal ihtiyaçlardan, AB uyum süreci ve çağdaş toplumların refah düzeyine ulaşabilmemiz için de sosyal politika alanındaki çalışmalara önem verilmesi gerektiği bilinciyle, Tezimizle 24. Dönem TBMM'de sosyal politikaları belirleyen hukuksal metin ve çalışmalar irdelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Sosyal Devlet, Sosyal Politika, 24.Dönem TBMM, Siyasi Parti Programı, Kanun Önerisi
Özet (Çeviri)
The most important issue for all the citizens is that; social policy applications, which arise due to the necessity for the care and protection of children women as well as elder, disabled and young people which are defined disadvantageous groups and which are described as the integral of the services for providing social justice and equity, is one of the most important fields of study of today' s states. The existence of the state depends on the happiness and piece of the community which sublimates it. Requirements of a democratic society in which human rights are at the forefront requires the amelioration of the rights of disadvantageous groups. In the 21st century which the social state concept has become crucial, ruling parties which govern the states and opposition parties which have significant duties within the mission of legislation try to execute this function through social policy programs. Within the scope of the subject of our research the concepts of state, social state and social policy have been dwelled on and evaluations have been made on social policies during the process starting from the proclamation of republic until today. Draft laws of AKP which represents the government having a group in 24th period Grand National Assembly of Turkey, and legislative proposals of CHP, MHP, and BDP until April 2014 And HDP after then, which are all opposition parties have been handled and parties social policy aspects have been tried to be compared. A detailed list of proposals introduced by all political parties and parliamentarians in 24th period Grand National Assembly of Turkey has been issued and the works executed by the government and political parties have been evaluated. Based on the conscious that works in the field of social policy should be attached importance in order to be able to reach EU harmonization process, from the social needs, level of welfare of contemporary communities, with our thesis; legal texts and works which determine the social policies in 24th period Grand National Assembly of Turkey have been attempted to be examined.